2024. április 18., csütörtök

Duplájára nőtt a Nemzeti stadion ára

Aleksandar Vučić köztársasági elnök kijelentette, hogy az államnak valószínűleg fontos infrastrukturális beruházások megvalósításáról kell lemondania. Nem nevezte meg ugyanakkor, melyik beruházásokról van szó – írja a 021.rs portál.

A Danas értesülése szerint a surčini Nemzeti labdarúgó-stadion nem tartozik a veszélyeztetett beruházások közé. Utóbbi létesítményről az államfő már sokszor beszélt, a kormány pénteki ülésén pedig a beruházás bekerült a 2023-as évi költségvetési tervbe. Vučić korábban úgy nyilatkozott, hogy a stadion az egyik leggyönyörűbb és legkorszerűbb lesz a világon, és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) legtöbb szabványának is megfelel majd.

A tervek szerint mintegy 60 ezer férőhelyesre tervezik a sportlétesítményt, amelynek eredetileg 250 millió euróban határozták meg az építési költségét. Az idei évi költségvetésben eredetileg ez az összeg szerepelt, időközben azonban a költségek megnövekedtek, így az egy hónapja elfogadott költségvetés-módosításban már 350 millió euró szerepel a célra.

Az eredeti 2022-es költségvetésben azonban szerepel egy további 250 millió eurós tétel „Városi fejlesztések támogatása a meglévő infrastruktúra felújításával és új infrastruktúra létrehozásával” címszó alatt. Ebből 190 millió eurót ugyancsak a stadion megépítésére irányoztak elő, vagyis a teljes ár az eredeti 250 milliós tételnek több mint a kétszerese, 540 millió euró.

Nyitókép: pixabay.com