2024. április 18., csütörtök
A NEGYEDDÖNTŐ SAJTÓVISSZHANGJA

A végére kell hagyni a táncot

Nehéz lenne eldönteni, hogy a katari vb negyeddöntőjének két meglepetéseredménye közül melyik kavarta fel jobban az állóvizet a nemzetközi sajtóban. Brazília mint a trófeára topfavoritnak tartott csapat nyolc közötti búcsúja nyilvánvalóan váratlan esemény, amibe Tite szövetségi kapitány is belebukott, de a 2018-ban fináléig menetelő horvátok részéről számítani lehetett az emberfeletti ellenállása. Portugália hasonló mértékű esélyes volt a torna bravúrgárdájával, Marokkóval szemben, főleg a Svájc elleni nyolcaddöntős gázolás után, az Atlasz Oroszlánja azonban újra megerősítette, hogy a csoportkör sikerét és a spanyolok elleni továbbjutást korántsem véletlenül dobta ki a gép.

A horvát diadal és Brazília kiesése egy nemzetet és közvéleményét ünneplővé, egyet pedig gyászolóvá tett. Míg a horvát lapok nem győzik dicsérni a Tüzeseket, és a főszereplőket akár egyenként is külön cikkekben méltatni, addig a brazilok a hibák és tévedések felsorolásával foglalkoznak, illetve csüggedten elkönyvelik, hogy legalább újabb négy évet kell várni a hatodik vb-címig, ami egyúttal holtversenyben a leghosszabb (24 éves) várakozás lehet két Seleção-trón között.

A horvát szurkolóknak volt okuk az ünneplésre… (Fotó: Profimedia)

A horvát szurkolóknak volt okuk az ünneplésre… (Fotó: Profimedia)

A nemzetközi sajtó elsősorban a győztes küzdőszellemét és kitartását, illetve a brazilok elbizakodottságát említi meg. A Daily Mail is erre hívja fel a figyelmet, mondván, a horvátok hihetetlen módon védekezve, erőtartalékaik utolsó morzsáit felhasználva küzdöttek, míg a brazilok talán nem vették elég komolyan az ellenfelet. Az írás ennek kapcsán azt is kritizálja, hogy Neymar nem az első rúgók közé került a büntetőpárbajban, nem sokkal korábban pedig, vezető gólja megszerzése után nagyban örömtáncolt – ezt talán a csata végére kellett volna hagyni… A Guardian arról ír, hogy a brazilok a mesteri horvát középpálya miatt képtelenek voltak irányítani a játék menetét, és bár jobb helyzeteket alakítottak ki, képtelenek voltak élni ezekkel. A BBC a horvátok fizikai és mentális állóképességét dicséri, mondván, utóbbiban felülmúlták a brazilokat, és ennek köszönhetik a sikert. A CNN sokkolónak nevezte az eredményt, és ugyancsak a horvát középpályát, elsősorban a „maestro” Luka Modrićot nevezte meg a siker kulcsaként.

Marokkó az afrikai labdarúgás legnagyobb eredményét szállította Portugália kiejtésével, és a földrész, illetve az arab világ első vb-elődöntőse lett. A helyi és nemzetközi sajtó természetesen nem győzi sorolni a szuperlatívuszokat, külön dicsérve a diadal „égbe emelkedő” hősét, Juszef en-Neszirit, aki a kimutatások szerint 2,78 méterre ugrott fel, amikor sorsdöntő fejes gólját szerezte. Megemlítik továbbá, hogy a portugálok a korábbi tarolásuk és meccsenként átlagosan 3 szerzett góljuk ellenére képtelenek voltak kibontakozni Marokkó fegyelmezett, szervezett és lelkes védelme ellen, hogy az afrikaiak csodálatos csapategységről tettek tanúbizonyságot, és hogy a játékosok örökre a szurkolóik szívébe írták be magukat.

Nyitókép: A horvát szurkolóknak volt okuk az ünneplésre… (Fotó: Profimedia)