2024. április 25., csütörtök

Vučić: Kérni fogjuk a hadseregünk és a rendőrségünk visszatérését

Aleksandar Vučić államfő a koszovói helyzettel kapcsolatban tartott szombaton sajtótájékoztatót, amelyen az utóbbi napok eseményeit részletezte.

– A mai napon letartóztatták Dejan Pantićot, aki nemrégiben még a koszovói rendőrség egyenruháját viselte. Az úgynevezett belügyminiszter és még mások is terrorizmussal gyanúsították meg. Azért követett el bűncselekményt, mert abban az épületben él, ahol a Községi Választási Bizottság székhelye is van és csak kenyeret vitt a családjának. A szolgálataink nagyon részletesen kivizsgálták az esetet – mondta az államfő.

Hozzátette, hogy vasárnap beszélni fog Pantićtyal, és a lehetőségekhez mérten mindent megtesznek, hogy a családja Velika Hočában maradhasson.

– Megtudjuk majd, hogy mit tettek és meglátjuk, hogy mi mit tehetünk. Hálás vagyok azért, hogy Dačić is itt van velünk ma este. Vele és Brnabićtyal együtt tárgyaltuk meg a következő lépéseket – mondta Vučić.

Szavai szerint Pantić jogellenesen, a brüsszeli egyezménnyel és nemzetközi joggal ellentétesen egy bázison tartózkodik Leposavićban.

– Erre reagáltak a helyi szerbek, mert rájöttek, hogy bármelyik nap eljöhetnek értük és a rácsok mögött végezhetik – magyarázta Vučić.

Hangsúlyozta, hogy a szerbek tíz éven keresztül tiszteletben tartották a megegyezéseket, ezért az albánoknak el kell fogadniuk mindazt, amit a brüsszeli egyezményben aláírtak.

– Amennyiben ezt nem teszik meg, úgy külső nyomásgyakorlás alá kerülünk, ami a lehető legnehezebb lesz. Ez már 17-én lehetséges, amikor Németország, Franciaország és Brüsszel képviselői elmagyarázzák nekem, hogy hogyan is kell viselkednem és mik lesznek a következmények – mondta az államfő.

Kiemelte, hogy a mai napon megfogalmazásra került az a dokumentum, amit majd a KFOR parancsnokának adnak át, hogy engedélyezze a szerb hadsereg és rendőrség tagjainak visszatérését a területre.

– Az ENSZ BT 1244-es határozata értelmében megerősítést nyert, hogy egy megbeszélt számú szerb katonának és rendőrnek lehetővé válik Koszovóba a visszatérés. Ezzel kapcsolatban idáig még nem egyeztettünk a KFOR-al. Ennek ellenére nincsenek illúzióim, tudom, hogy elvetik ezt a kérésünket – hangsúlyozta Vučić.

Kifejtette, hogy a KFOR számtalan kifogást talál majd a kérésre.

– Azt mondják majd, hogy urai a helyzetnek és ezért nincs szükség a szerb egységek jelenlétére. Ma este a népünk a barikádokon áll, mivel nincs más lehetőségük. Napok óta azt halljuk, hogy Szerbia valakit meg fog támadni, ezzel szemben ők támadják és zaklatják a szerbeket. Úgy vélem, hogy mindez nem felel meg Amerikának, de valakinek igen. Ezt nem Kurti találja ki, hogy mindennap támadja a szerbeket, valaki áll még mögötte – magyarázta az államfő.

– Nincs szó megadásról és erre nem is fog sor kerülni. Ez az én döntésem és nem félek a következményektől, mivel tudom, hogy ez mennyit jelent az embereknek – szögezte le Vučić.

Nyitókép: Screenshot/Tanjug