2024. április 26., péntek
NEGYEDDÖNTŐ

Sporttörténelem: Marokkó Portugáliát is legyőzve elődöntőbe jutott

A spanyolokat kiejtő Marokkó a futball-vb negyeddöntőjében Portugália ellen készült újabb csodára, ám helyzete egy kicsivel még nehezebbé vált, miután kiderült, hogy az eddig rendkívül stabil védelem két alapembere, Aguerd és Mazraoui sem tudja vállalni a játékot sérülés miatt. A portugál csatársorban eközben ismét kiszorította a kezdőcsapatból Cristiano Ronaldót a Svájc ellen mesterhármast szerző Gonçalo Ramos.

Ezúttal viszont elmaradt a lendületes portugál kezdés, az észak-afrikai csapat védelme továbbra is állta a sarat, sőt a vezetést is megszerezte Marokkó az első félidő végén, amikor egy messziről kapott beadásra tökéletesen érkezett fejjel En-Nesziri, annál rosszabbul a kapus Diogo Costa. Még a szünet előtt kis híján megérkezett a válasz, de Bruno Fernandes távoli lövése kipattant a felső kapufáról.

A második félidőre kénytelen volt támadóbb szellemben fellépni Portugália, Ronaldo is pályára lépett, és az európaiak szinte a teljes 45 percen át nyomást gyakoroltak az ellenfél kapujára. Több lövés is közelről kerülte el a kaput, João Felix felső léc alá tartó, majd Ronaldo lapos lövésénél pedig a kapusnak, Bonónak kellett résen lennie.

Marokkónak sikerült ellenállnia egy újabb sztárcsapat nyomásának, Portugália 1:0-s legyőzésével pedig történelmet írt, hiszen az első afrikai csapat lett, amely bejutott egy labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe, így már biztos, hogy a torna végéig dolga lesz Katarban és éremért harcolhat majd.

Nyitókép: Beta/AP