2024. április 26., péntek

Nacionalni savet će održati svoju konstitutivnu sednicu sledećeg petka

Arpad Fremond će biti predložen za predsednika nacionalnog organa samouprave mađarske nacionalne manjine

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, potvrdio je u četvrtak u objavi na Fejsbuku, da je poslanička grupa „Mađarske sloge” formirana pre dva dana, i da je svih 35 članova potpisalo pravilnik o radu i organizaciji. Kako je istakao, potpisivanje ovog dokumenta nije samo pojašnjenje principa delovanja, već pre svega izjava o savezu i jedinstvu, kao i prihvatanje od strane svih i pečatiranje istog.

Naslov objave takođe otkriva, da će novi saziv nacionalnog saveta svoju konstitutivnu sednicu održati 16. decembra, odnosno sledećeg petka.

Ištvan Pastor je u nastavku svoje objave naveo, da je poslanička grupa takođe razgovarala i odlučivala o budućim kadrovskim rešenjima. Oni će predložiti i izabrati Arpada Fremonda za predsednika nacionalnog saveta, a Žofiju Rigo Pal za potpredsednicu. Ištvan Šarkezi će biti predložen i izabran za predsednika Izvršnog odbora nacionalnog saveta, a za njegove članove će biti izabrani Erika Kabok, Ričard Huđik, Tatjana Varju Potrebić i Ramona Tot, kao što se može čitati u nastavku. Za rukovodioca kancelarije će biti postavljen Emil Lulić.

– Namera se formirala i o mandatima predsednika odbora. Oni nameravaju da za predsednika odbora za obrazovanje izaberu dr. Žolta Namestovskog, za predsednicu odbora za javno informisanje Liviju Kozmu, za predsednicu odbora za kulturu Ildiku Lovaš, a za predsednika odbora za službenu upotrebu jezika i pisma Adriana Lakatoša. U sredu uveče obavestio sam Predsedništvo i Savet SVM-a o stavu poslaničke grupe „Mađarske sloge”. Oba tela su primila k znanju predloge i u velikoj meri ih podržavaju. Formulisanje odluka, kao i njihova priprema i prihvatanje, naveli su i Predsedništvo i Savet na donošenje odluka iz više perspektiva, što su i jedni i drugi učinili. Obavešteni smo da je Arpad Fremond podneo ostavku na sve svoje funkcije u SVM-u, na moj predlog Savet je izabrao Anamariju Viček za potpredsednicu SVM-a, Gabor Kišlinder je postao novoizabrani član Saveta, dok je Adrian Satmari novi član Predsedništva. Dr Viktora Molnara Savet je izabrao za svog novog predsednika, a potpredsednik će biti Laslo Kormanjoš. Balint Juhas ml. će zameniti Ištvana Šarkezija, kao predsednik skupštine opštine Mali Iđoš, rekao je Ištvan Pastor.

Nyitókép: Nacionalni savet u novom sastavu na konferenciji za novinare održanoj na dan izbora (arhivski snimak Edvarda Molnara)