2024. április 25., csütörtök

Már most lehet jelentkezni

Ismét kéthetes Pető-kurzus volt Szabadkán

A budapesti székhelyű Semmelweis Egyetem Pető András Kara vezetésével, a Szekeres László Alapítvány szervezésében, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ rendes évi tevékenységének szerves részeként ismét egy kéthetes idegrendszeri szűrési-fejlesztési kurzust szervezett Szabadkán, ezúttal is a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézményben, melyek a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek számára nyújtanak lehetőséget. A program holnap, pénteken ér véget. A részletekről Kosányi Tamással, a VM4K szakmai referensével tegnap beszélgettünk:

Kosányi Tamás (Fotó: Dér Dianna)

Kosányi Tamás (Fotó: Dér Dianna)

– A Szekeres László Alapítvánnyal idén negyedik alkalommal tartjuk meg a VM4K rendes évi tevékenységének részeként a Semmelweis Egyetem Pető András Kara Pető-kurzusának programját, mely alatt az idegrendszeri sérülésekkel rendelkező személyek fejlesztése és szűrése folyik.  A két hét folyamán 24 fő (ebből négy gyermek) vett részt a kurzuson, ahol három szakképzett konduktor reggel 9-től délután 4 óráig tart egy, vagy másfél órás foglalkozást. A fejlesztések több csoportban zajlanak, ezek pedig szakmai megítélés alapján kerülnek kialakításra, figyelembe véve a páciens kórképét és kondícióját. Hemiplégia, szklerózis multiplex és Parkinson-kór csoportokat alakítunk ki, valamint gyermekcsoportot. Ezekben állapottól függően különféle szakmai szempontok alapján fejlesztik az egyéneket. Akik először jönnek erre a kurzusra, azok első alkalommal egy felmérésen vesznek részt. Ez abból áll, hogy a szakemberek elbeszélgetnek a páciensekkel és felmérik az illető fizikai kórképét, majd megállapítják, hogy gyógyítható-e ezen kurzus adta lehetőségek alatt.

A fejlesztések több csoportban zajlanak (Fotó: Dér Dianna)

A fejlesztések több csoportban zajlanak (Fotó: Dér Dianna)

Vannak viszont olyan személyek is, akik többedik alkalommal vesznek részt a programban, de olyanok is, akik csak ellenőrzésre járnak, vagy csak egy-egy alkalmi foglalkozáson vesznek részt – ismertette Kosányi Tamás.

A Parkinson-kórban szenvedő szabadkai Molnár Mihály ötödik éve aktív tagja  a kurzusoknak:

– Ez a program abban segít nekünk, hogy fizikailag könnyebben átvészeljük ezt a helyzetet. A sorstársamtól hallottam erről a fejlesztési kurzusról, azóta pedig már ötödik éve járok ide, és nagyon meg vagyok elégedve. Már az első megtartott gyakorlat után észrevettem, hogy sokkal jobban érzem magam, és az itteni közösség miliője pszichikailag is feltölt, hiszen meg tudjuk osztani egymással a gondunkat, bajunkat – hallottuk Molnár Mihálytól.

Mint megtudtuk, jövő évben is megszervezésre kerül az idegrendszeri szűrési-fejlesztési kurzus. Jelentkezni telefonon és e-mailben is lehet a VM4K munkatársainál.

A fejlesztés egyébként a Magyar Kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

Nyitókép: Kosányi Tamás (Fotó: Dér Dianna)