2024. április 27., szombat

Csúcstalálkozó Tiranában

Kedden tartják Tiranában az Európai Unió és a Nyugat-Balkán vezetőinek csúcstalálkozóját. Az eseményen 27 taqköztársaság vezetője vesz részt. Aleksandar Vučić Szerbia elnöke hétfőn erősítette meg, hogy részt vesz a találkozón.
Albánia fővárosába érkezik egyebek mellett Emmanuel Macron francia elnök, valamint Olaf Scholz német szövetségi kancellár, de ott lesz még Alexander De Croo belga miniszterelnök, Mark Rutte holland miniszterelnök is. A találkozón részt vesz Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A felek megállapodnak majd az EU és a Nyugat-Balkán országai közötti kedvezőbb barangolási díjakról, de egy nyilatkozatot is aláírnak amely megerősíti a Nyugat-Balkán perspektíváját az eurointegrációs úton.

A megbeszélések fő témáit képezik az Oroszország Ukrajnára gyakorolt agressziójának megoldási lehetőségei, a politikai szerepvállalás fokozása, a biztonság megerősítése és a külföldi beavatkozásokkal szembeni ellenállás kialakítása, a migráció kihívásaival való szembenézés, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelem.