2024. április 24., szerda

FRISSÍTETT – Vučić részt vesz a tiranai csúcstalálkozón

Az államelnök szerint távolmaradásának felmérhetetlen következményei lennének

Aleksandar Vučić köztársasági elnök megerősítette, hogy mégis részt vesz a ma Tiranában tartandó EU–Nyugat-Balkán csúcstalálkozón. Mint tegnap a hadgyakorlat után a sajtónak nyilatkozva kifejtette, ott kell lennie, hiszen a nagyhatalmak nem változtatják meg álláspontjukat, azaz mindent megtesznek annak érdekében, hogy Szerbia veszni hagyja Koszovót. „Túlságosan kicsik vagyunk ahhoz, hogy megváltoztassuk a világot, ám vagyunk annyira büszkék és erősek, hogy megőrizzük saját országunkat” – fogalmazott Vučić. Mint hozzátette, nehéz időszak vár Szerbiára.

– Remélem, hogy részvételemből a csúcstalálkozón haszon származik, még ha ebben nem is vagyok biztos, hiszen függetlenül attól, hogy a témának a Nyugat-Balkánnak kellene lennie, a többség biztosan az Oroszország elleni szankciókról, valamint Koszovóról fog beszélni. Ha nem lennénk ott, azáltal csak azt bizonyítám, hogy hiúságom kerekedett felül, ám távolmaradásunknak felmérhetetlen következményei lennének Szerbiára nézve, mindenekelőtt a külföldi beruházások vonatkozásában. Szerintem igazuk van munkatársaimnak, akik szerint a csúcstalálkozó résztvevőinek fontos hallani a szerbiai álláspontot – nyomatékosította Vučić.

A szerb államelnök azután helyezte kilátásba a tiranai csúcstalálkozó bojkottját, miután Albin Kurti koszovói miniszterelnök múlt csütörtökön kinevezte Nenad Rašićot, a koszovói Progresszív Demokrata Párt elnökét kormánya új nemzeti közösségi és visszatelepülés-ügyi miniszterének. Rašić a Szerb Lista megüresedett tárcavezetői helyét tölti majd be.

Egy nappal később Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos belgrádi látogatása során megpróbálta jobb belátásra bírni a szerbiai államelnököt, mondván, hogy a rendezvény és az uniós csatlakozás fontosságára való tekintettel Szerbia képviselőjének jelen kellene lennie. Várhelyi ugyancsak kilátásba helyezte azt, hogy Tiranában a felek aláírják a roamingdíjról szóló megállapodást, amely révén a nyugat-balkáni térséget az EU roamingtérségébe integrálnák.

Egy nappal a csúcstalálkozót megelőzően az Európai Bizottság tegnap bemutatta a Nyugat-Balkán vonatkozásában kidolgozott migrációkezelési akciótervet. A cél az, hogy erősítsék az együttműködést a térség országaival, mindenekelőtt az országhatárok védelme tekintetében. Az N1 tv összeállítása szerint az akciótervben a határvédelem mellett a menedékkérelmek gyorsabb jóváhagyásának, a befogadóközpontok támogatásának, az emberkereskedelem elleni küzdelem, a visszatoloncolással kapcsolatos együttműködés, valamint az uniós vízumpolitikával való harmonizáció fontosságát hangsúlyozzák.

Nyitókép: BuducnostSrbijeAV/Instagram