2024. június 20., csütörtök

Óbecse és a Városi Színház mindenkit hazavár

Elkezdődött az 57. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének döntője

A zsűri döntése értelmében megszületett mind a beszédművészeti, mind a megzenésített versek versenyzőinek rangsora. Az irodalmi vetélkedő eredményei is megszülettek. 

Óbecsén a hétvégén a középiskolásoké a főszerep, ugyanis pénteken délután kezdetét vette az 57. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének döntője az óbecsei Városi Színházban. Az ünnepélyes megnyitón először Virág Kiss Anita és Oláh Tamás, a rendezvény fő szervezői üdvözölték az egybegyűlteket, majd Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke, aki egykoron maga is KMV-s volt, hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt.
– Nagyon boldog vagyok, ami az idei KMV-t illeti, ugyanis a versenyágak többségében rekordszámú fiatal pályázott. Ez egy hihetetlen csoda az elmúlt évekhez viszonyítva. Rengetegen voltunk a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjén is, és egész nap, reggeltől éjszakába nyúlóan ott voltak a fiatalok, a felkészítő tanárok, ott is több mint százan voltunk. A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének a döntőjén megközelítőleg 90 diák vesz részt. Azt látjuk, hogy a koronavírus-járvány óta most kezdenek az emberek fellélegezni, tömegesen megjelenni egy-egy rendezvényen. Ismét van egy olyan fiatal, erős generáció, akik itt akarnak lenni, együtt akarnak lenni, versenyezni akarnak és jobbnál jobb munkákat küldenek be. Kifejezetten műfaji változást nem nagyon észlelünk, a slam poetry nagyon népszerű, örülünk, hogy egy pár évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy felvesszük a versenykategóriáknak a sorába. A néprajz ingadozik, egyik évben több, a másik évben kevesebb munka van. Talán inkább a körzetek eloszlásában látunk változást. Zenta és Szabadka továbbra is nagyon erős, Újvidéken ismét fellendült az érdeklődés, nagyobb létszámmal képviselik a körzetet ebben az évben az előző évekhez képest. Ugyanakkor Magyarkanizsáról és Topolyáról kevesebb diák van évek óta, Nagybecskerekről, Nagykikindáról, illetve Zomborból szinte alig, vagy pedig egyáltalán nincs tanuló. A középiskolások körzetenkénti számával tudjuk ezt magyarázni, hiszen ugye az említett körzetekben, ahonnan nincs vagy nagyon kevés a diák, ott már gyakorlatilag magyar középiskolás sincs vagy nem sok van – közölte Virág Kiss Anita.
 

A beszédművészeti vetélkedője zsűrije: László Sándor, Krizsán Szilvia és Grgić Nikoletta (Fotó: Kancsár Izabella)

A beszédművészeti vetélkedője zsűrije: László Sándor, Krizsán Szilvia és Grgić Nikoletta (Fotó: Kancsár Izabella)

A program hagyományosan a beszédművészeti vetélkedővel indult. Először a versmondók léptek színpadra, majd a drámai monológ kategória következett. A képzőművészeti tárlat megnyitója után a prózamondás és a népmesemondás kategóriákra került sor. Ezután a megzenésített verseket bírálta el a zsűri. A beszédművészeti vetélkedő résztvevőinek előadását Grgić Nikoletta, Krizsán Szilvia és László Sándor színművészek értékelték.

A megzenésített versek kategóriában a zsűri kiegészült Tokodi Krisztofer zenei producerrel.
– Ez az első alkalom, hogy zsűrizni fogok, és én is nagyon izgulok, akárcsak a gyerekek. Sokat gondolkodtam azon, hogy milyen szempontokat vegyek alapul, mi az, ami egy minimális elvárást jelent számomra. Igazából próbálok arra hagyatkozni, hogy hogyan fog rám hatni az előadásmódjuk. Szerintem az a fontos, hogy ők mennyire vannak tudatában annak, hogy mit jelent számukra az, amit előadnak – fogalmazott Grgić Nikoletta.
Az idei Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének döntőjén először Papp Albert, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium második osztályos tanulója lépett színpadra versmondás kategóriában.
– Másodszor veszek részt a KMV-n, az előző évben is és az idén is versmondással szerepelek. Már nagyon régóta foglalkozok szavalással, ötödik osztályos korom óta. Egy versmondó táborban szerettem meg igazából, és valamennyire az életem részévé vált. Így valamennyire művelődök is, úgy gondolom. Ez az egész KMV is olyan, hogy ha valaki ide eljön, az csak művelődhet, és jó társaságban van. Itt nem lehet nem jól érezni magunkat – mondta a versenyző.
 

Először a versmondók léptek színpadra (Fotó: Kancsár Izabella)

Először a versmondók léptek színpadra (Fotó: Kancsár Izabella)

Az 57. KMV képzőművészeti pályázatára összesen 300 munka érkezett: 57 rajz, 24 grafika, 51 festészet, 17 szobor, 105 fotó és 46 egyéb kategóriában. Ezek közül Újházi Adrienn vizuális művész, Bezzeg Gyula fotóművész és Kincses Endre grafikusművész, tervezőgrafikus választotta ki a legjobbakat, amelyekből a vetélkedő szünetében tárlat nyílt a színház Kör Galériájában.
A slam poetry pénteken este nyolc órakor kezdődik a színházklubban. A zsűrit Krémer Martina, Juhász Nikoletta és Radócki Kristóf slammerek alkotják. Ugyanitt 22 órakor kezdődik a Bert and Ernie Night. Szombaton az irodalmi vetélkedővel folytatódik a rendezvény, a zsűrit Antalovics Péter költő, Kormányos Ákos költő és Tómó Margaréta újságíró alkotja majd. 15 órakor az Ifjúsági Irodában bemutatkozik a Képes Ifjúság, a Magyar Szó kéthetente megjelenő, fiataloknak szóló melléklete. Szombaton 20 órakor láthatja a közönség a KSZFV nyertes előadását, a Palicsi Színjátszó Grund Emily című filmadaptációját, majd fél tízkor HéBa koncert várja az érdeklődőket.Vasárnap 10 órakor veszi kezdetét az ünnepélyes gálaműsor és a díjkiosztó, ahol fellépnek az első díjas versenyzők, továbbá közreműködik az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves színészosztálya.

Nyitókép: Az ünnepélyes megnyitón Virág Kiss Anita és Oláh Tamás, a rendezvény fő szervezői köszöntötték az egybegyűlteket (Fotó: Kancsár Izabella)