2024. április 24., szerda
BIRKÓZÁS

A Proleter az új bajnok!

Aktuális világbajnokok csatáját is láthatott a nagybecskereki közönség a Szuperliga playoffjában

Tegnap délután Nagybecskereken tartották meg a Szuperliga playoffját, amelynek két elődöntős meccsén a két címjelölt, a vendéglátó Proleter és a címvédő Spartacus győzött. A bronzérmes meccsen nem adta olcsón a bőrét a Radnički, szinte végig a tűzben tartotta a vasat a tapasztalt versenyzőkkel kiálló Partizan ellen, amely azonban a végén hozta a papírformát, és 5:3-ra megnyerte a csatát.

A döntő hazánkban rég nem látott minőségi mezőnyt vonultatott fel, amelyben az első ilyen élesnek ígérkező küzdelem a két aktuális világbajnok, Nemes Máté és Nagy Szebasztián között alakult ki. A meccset Szebi kezdte jobban, a második menetben pedig kivédte Máté parterre-támadását, így a fiatalabb magyarkanizsai igen fontos pontokat szerzett a szabadkaiaknak, mert a következő meccsen is egy 2022-es világbajnok jött a Spartacus színeiben, az iráni Ali Arszalan, aki könnyedén legyőzte a fiatal Uroš Lečićet. És még itt sem volt vége a világbajnokok sorának, mert a Proleter színeiben 87 kg-ban meg Nemes Viktor, 97-ben pedig Zurabi Datunasvili következett, s mondani sem kell, mindketten magabiztosan nyertek. Ezzel már a nagybecskerekiek voltak lovon, s e ponton nehezen volt elképzelhető, hogy kicsúszik a kezükből a titulus, mert csak egyszer volt Budán kutyavásár, a szabadkai Dejan Franjković ezúttal nem tudta már meglepni a 33 éves grúz származású válogatottunkat, Mihail Kajaiát, így a Proleter visszavette a bajnoki koronát a Spartacustól.

Proleter–Spartacus 5:3

A döntő részeredményei, 60 kg: Kolompár–Berec 1:0 (8:0 – t. t.). 67 kg: Miolski–Dimitrijević 0:1 (1:3). 72 kg: Nemes M.–Nagy 0:1 (1:2). 77 kg: Lečić–Arszalan 0:1 (0:8 – t. t.). 82 kg: Đukić–Csikós 1:0 (7:1). 87 kg: Nemes V.–Krstin 1:0 (8:0 – t. t.). 97 kg: Datunasvili–Horváth 1:0 (3:0). 130 kg: Kajaia–Franjković 1:0 (2:1).

Jelentős támogatás a kluboknak

A múlt hét derekán a Szerbiai Birkózószövetség elnökségi ülést tartott, amelyen fontos döntéseket hoztak a következő évvel kapcsolatban. A legfontosabb az, hogy a szövetség 20 szerbiai klubnak összesen 26,2 millió dinárral segít majd, mert nyilvánvaló, hogy a községek nem tudják kellő módon támogatni a sportot, ezen belül a birkózást. 2-2 millió dinár juttatást kap a Proleter, a Partizan, a Spartacus, a belgrádi Radnički, a Soko, a Potisje, a Kragujevac és a Mladost, 1-1 millióban részesül a Vitez, a C. zvezda, a Zenta, a zombori Radnički, a Hercules és a LJIG, 700 ezer dinárt pedig a Dinamo, a moholi Partizan, a Novi Sad, a Fruškogorac, a Zmajevi és a kragujevaci Radnički kap. Ezeket a pénzeket 20 százalékban a felszerelésre lehet költeni, a többi pedig a licenccel rendelkező edzők juttatására és a versenyzők ösztöndíjazására fordítható, és minden dinárral pontosan el kell számolni. Segítségben részesül a Vajdasági Birkózóakadémia is (3,5 millió dinár), valamint a közép-szerbiai szövetség (3 millió dinár.). Az elnökség rangsort állított az ösztöndíjakról, és azt is meg lehetett tudni, hogy Nagy Szebasztián, Nemes Máté, Nemes Viktor, Zurabi Datunasvili, Ali Arszlan, Mihail Kajaia, Stevan Mićić, Luka Katić, Uroš Krstin, Igor Gavrilović, Pintér Áron, Aleksa Ilić, Boris Petrušić, Almási Bence és Maša Perović esetében a sportminisztérium biztosít ösztöndíjat.

Szó volt a 2023-as, szintén Belgrádban megrendezendő világbajnokságról is, amelyet szeptember 16–24. között ismét az Arénában tartanak meg, s mivel ez az első olimpiai selejtezős torna a világon, a szervezők még népesebb mezőnyt várnak, mint idén. Mindezért a bajokságot is két részben tartják meg: az első részben az idei döntősökön kívül a többi 6 csapat február 25-től öt fordulót birkózik majd le, a vb után immár a két legjobbal együtt újabb öt forduló következik október 6-tól, a playoff pedig december 2-án esedékes.

A válogatott ezúttal a Divčibarán kezdi meg az alapozást január 9-től 29-ig, ahol a legjobb felnőtteken kívül az U23-as és az U20-as nemzedék, valamint a női birkózóink is részt vesznek. A belmekeni (Bulgária) magaslati edzőtábort júniusban tartják a magyarokkal meg a horvátokkal és valószínűleg a törökökkel együtt.