2024. március 28., csütörtök

Kitekintő

Szijjártó Péter (jobbról) Ljubljanában (Facebook)

Közép-Európa a balkáni bővítés mellett

Teljes támogatást élvez a közép-európai országok körében a magyar európai uniós elnökség politikája, amelynek célja a nyugat-balkáni bővítési folyamat előmozdítása – közölte Szijjártó Péter külgazd...

Átfogó vizsgálaton az intézményvezetők

Magyarországon nagy vihart kavartak a közelmúltban nyilvánosságra került pedofilbotrányok. Ehhez köthető, hogy szigorítják a gyermekvédelmi törvényt, a gyermekintézményekben pedig ellenőrzéseket végeznek.

A külhoni magyarok is szavazhatnak

Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán regisztráció után voksolhatnak azok a magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nincs lakcímük. Az EP magyar tagjainak választásán a 7,68 millió, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgár mellett választójoguk van az EU más tagállamainak magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező választópolgárainak is (amennyiben magyar listára kívánnak szavazni).

Tüttő Kata az MSZP EP-listavezetője

A Fidesz legyőzhető, de erre egyedül egyik ellenzéki párt sem képes – jelentette ki a szocialista Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szombaton Budapesten, miután az MSZP kongresszusa európai parlamenti listavezetőnek választotta. Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre társelnökök is az összefogás mellett érveltek; Komjáthi Imre szerint az idei EP-választáson lesz egységes baloldali blokk.

Ki a hazaáruló, mi a hazaárulás?

A hazaárulás egyszerre erkölcsi, jogi fogalom, ugyanakkor büntetőjogi kategória is, ezek pedig gyakran összemosódnak a köznyelvben – mondta Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Szerinte a problémát az okozza, hogy nem tudjuk, hogy ennek a büntetőjogi kategóriának mi a tartalma, ugyanis a jogalkotó nagyon szűkszavúan fogalmaz, és maga a kategória sosem lett kipróbálva a rendszerváltás után.