2024. április 27., szombat

Húszéves az Izida

Szülinapot ünnepelt a bácsfeketehegyi egyesület

Az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület az idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Ennek apropóján az év során számos rendezvényt szerveztek, most pedig lezárásként egy ünnepséget tartottak, ahova meghívták az együttműködő partnereket és támogatókat, és felléptek az egyesület szavalói, valamint a zentai Kéz a Kézben egyesület tagjai.

– Egy olyan sérült embercsoporttal dolgozunk, akik több figyelmet és időt igényelnek. Ez alatt a húsz év alatt olyan foglalkozásokat találtunk ki számukra, amelyek által meg tudjuk mutatni őket a körülöttünk élő polgároknak. Legyünk őszinték, elég nagy előítéletekkel kellett szembeszállnunk, és fő célunk, a feltétel nélküli elfogadás még várat magára. Ez alatt a húsz év alatt sem sikerült teljesen lebontanunk azokat az előítéleteket, amelyek öveznek bennünket. Védenceinknek különböző oktató és kézműves jellegű programokat szerveztünk, igyekeztünk mindig valami újat mutatni nekik, biztosítani egy kis szórakozást, barátkozást számukra – mondta el Papp Julianna, az Izida elnöke, majd hozzáfűzte, hogy igyekeztek híd lenni a fogyatékkal élő emberek és a környezet között. Három évvel ezelőtt megkapták a jogot, hogy akkreditált napközis foglalkozást tartsanak, emellett további nagyra törő terveik vannak.

– Tervünk kis lakóközösségek létrehozása, amelyekben maximum hat sérült személy lakhat. Ez azért is fontos, mert a gondviselőik egyre idősebbek, ezért azon kell gondolkoznunk, hogy a jövőben biztosítsunk számukra egy olyan helyet, ahol kis segítséggel önállóan is élhetnek – fogalmazott Papp.

Az izidás szavalók fellépése (Lakatos János felvétele)

Az izidás szavalók fellépése (Lakatos János felvétele)

Az ünnepségen jelen volt Marina Drašković, a szociális ügyekkel foglalkozó miniszter önálló tanácsadója. Drašković elmondta, hogy az Izida az egyik legjobb intézmény, amellyel együttműködnek.

– Támogatjuk az Izida minden projektumát, amivel hozzánk fordulnak. Legutóbb a székházuk belterének rendezésével fordultak hozzánk, amire 3 millió dinár támogatást adott a minisztérium. A többi hasonló egyesületet is támogatjuk, és arra törekszünk, hogy új együttműködési lehetőségeket tárjunk fel. Úgy gondolom, hogy az Izidával sikeres az együttműködésünk, és az lesz a jövőben is – mondta el a tanácsadó.

Az önkormányzat igyekszik minden módon segíteni az Izida munkáját – hangsúlyozta Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere.

– Amit az elnök asszony kér tőlünk, azt igyekszünk biztosítani az egyesület számára. Évi 2,5 millió dinárral támogatjuk a munkájukat, és különböző pályázások során is segítjük őket. A jövőben ugyancsak támogatni szeretnénk őket, a lehetőségeinkhez mérten – fogalmazott a polgármester.

Az önkormányzat a kezdetektől fogva támogatja az Izida törekvéseit – ezt már Sándor István alpolgármester fogalmazta meg.

– Tulajdonképpen az Izida székháza is az ő munkájuknak, kitartásuknak, valamint a támogatóknak köszönhetően lett azzá, amit ma látunk. Az önkormányzat számára fontos, hogy a fogyatékkal élőkkel foglalkoznak, hiszen ezeknek az embereknek is szükségük van rá, hogy felzárkózzanak, és a közösség értékes tagjai legyenek. Sokat jelent az is, hogy bekapcsolják őket a közösség életébe, hiszen olyan akciókat is szerveznek, amelyekkel szebbé varázsolják a köztereket – nyilatkozta Sándor.

Támogatók és együttműködő partnerek ültek a közönség soraiban (Lakatos János felvétele)

Támogatók és együttműködő partnerek ültek a közönség soraiban (Lakatos János felvétele)

Az ünnepségen jelen volt Margreet Agterhuis, a holland Stiching HOE alap képviselője is. Az alap már tizenöt éve segíti az Izida munkáját, és több alkalommal holland fiatalokból álló csoportok is eljöttek, hogy munkájukkal segítsék az egyesületet.

– Mi egy kis alapítvány vagyunk, így mindig azzal segítjük az Izida munkáját, amivel tudjuk. Van, hogy renováláshoz szükséges dolgokkal segítjük őket, van, hogy a fűtéshez nyújtunk nekik támogatást. Szervezetünk többször hozott ifjúsági csoportokat Hollandiából, akik munkájukkal segítették az egyesületet, játszottak az izidás gyerekekkel, ezáltal az integrációjukat is segítették – mondta el Agterhuis, majd arról is szólt, hogy támogatni fogják az Izidát a lakóközösségek kialakításában.

Nyitókép: Papp Julianna üdvözli a vendégeket (Lakatos János felvétele)