2024. május 4., szombat

Sikeresen vizsgáztak a gölöncsérhallgatók Zentán

Kevés a magyar korongozó Vajdaságban – ennek apropóján indítja képzéseit a Hagyományok Háza Hálózat és a Vajdasági Művelődési Intézet

Hét tanuló vehetett részt Zentán, az év elején kezdődött gölöncsérképzésen, melyre a Hagyományok Háza, a Művelődési Intézet, továbbá a Rozetta Kézműves Társaság által használt műhelyben került sor. A résztvevők a hétvégén vizsgáztak az elsajátított tudásból egy szóbeli és egy gyakorlati feladat keretein belül. Barcsay Andrea, békéscsabai népművészeti főmester és népi iparművész a képzés során havonta egy alkalommal találkozott a résztvevőkkel, ezeken az alkalmakon megbeszélték, mi történt az előző oktatás óta eltelt idő alatt, ki tudott gyakorolni, mit gyakorolt és milyen kérdései merültek fel.

Közösen egymást segítve sajátították el a mesterség csínját-bínját (Fotó: Gulyás Réka)

Közösen egymást segítve sajátították el a mesterség csínját-bínját (Fotó: Gulyás Réka)

– Számomra mindig nagy öröm, ha ide, a Vajdaságba kell jönnöm képzést tartani. Amikor először jöttem, a csapat egyik része már szakkörbe járt korongozni, nekik már volt egy minimális alapismeretük, viszont voltak többen közöttük olyanok is, akik egyáltalán nem korongoztak még. A kihívás részemről ebben volt, hogy nem egyforma szintről indultak, úgyhogy differenciálni kellett, ki és mit készítsen. Ez azonban abból a szempontból nagyon jó, hogy sokat tudtak tanulni egymástól is a résztvevők. Képanyagok és szakirodalmak segítségével sokat beszélgettünk arról is, hogy a Kárpát- medencében milyen néprajzi hagyományai vannak a fazekasságnak. Ezekből állítottunk össze egy közepes nehézségű tételsort, amiből nagyon szépen felkészültek és levizsgáztak a résztvevők – mondta az oktató.
Sólya Bálint Szabadkáról költözött Zentára, és mindig is keresett egy olyan hobbit, elfoglaltságot, amiben igazán megtalálhatja önmagát. Ma már úgy érzi, a szakma talált rá.

A résztvevők a gyakorlati tudás mellett elméleti tudásra is szert tettek (Fotó: Gulyás Réka)

A résztvevők a gyakorlati tudás mellett elméleti tudásra is szert tettek (Fotó: Gulyás Réka)

– Tavaly a Rozetta Kézműves Társaság keretein belül ebben a műhelyében találtam rá erre a szakmára. Kiss Katalintól tanulhattam meg az alapokat, év elején pedig nem is volt kérdés, hogy jelentkezni fogok erre a képzésre. Havonta egyszer hétvégente jöttünk össze Barcsay Andreával és a többiekkel. Ez alatt az idő alatt lépésről lépésre haladtunk, az alapoktól egészen a mázas edények elkészítéséig. Számomra ez a továbbiakban már egy megélhetési lehetőség lesz, hiszen annyira megtaláltam benne magam, hogy biztos vagyok benne: ezzel szeretnék a későbbiekben foglalkozni. A Zentai Gazdanapokon és a karácsonyi vásáron már jelen leszek, mint kiállító – mesélte az egyik lelkes résztvevő.
Pósa Elvira háromgyermekes édesanya mindig is áhítattal nézte és vásárolta a korongozott edényeket, bögréket és tálakat. Teljesen a nulláról kezdte a képzést, de ma már saját családjának, gyermekeinek és barátainak ajándékba is elkészít egy-egy használati tárgyat.
A következő képzés januárban indul, erre új résztvevők jelentkezését is szeretettel várják, azonban a régi csapatból is vannak, akik tovább szeretnék fejleszteni eddig megszerzett tudásukat.

Nyitókép: A résztvevők a gyakorlati tudás mellett elméleti tudásra is szert tettek (Fotó: Gulyás Réka)