2024. április 25., csütörtök
Tiszaszentmiklós

Ádventi koszorúkat készítettek

A Tiszaszentmiklósi Magyar Kultúrkör hagyományos adventi műhelymunka-sorozat első hétvégéjén a helybéli iskolások és óvodások, a szüleikkel együtt az adventi koszorúkészítés fortélyait leshették el.
Csizmadia Benitta, a Csókai Radost Óvoda Csengettyű épületének az óvónője napilapunknak nyilatkozva elújságolta, hogy a szombati koszorúkészítés mellett délután az elkövetkező három hétvégén szervezik meg a foglalkozásokat, amely során december 3-án a Mikulásvárás lesz, 10-én a Luca-napi szokásokat elevenítik fel, 17-én pedig karácsonyi díszeket készítenek a kora délutáni órákban.
A szombati látogatásunk során a kultúrkör egyik, jól befűtött szobájában már javában szorgoskodtak a csöppségek és az általuk hozott természetes anyagokból sorra készültek el a szebbnél-szebb koszorúk-

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Az óvónő, a koszorúkészítés menetét is elmesélte:
–Mindenképpen egy masszív koszorú alapra ragasztjuk fel a kiegészítőket: mindenekelőtt a négy, három lila és egy rózsaszín gyertyát, amelyek közül a katolikus népi vallásosságban minden gyertya szimbolizál valamit – mutatott rá Csizmadia Benitta.
Az első a hit gyertyája, Ádámot és Évát jelképezi, a második a remény gyertyája, amely a zsidó népet jelképezi, akik évezredeken keresztül várták a Messiást. A harmadik, a rózsaszín gyertya Szűz Máriáé, és azé az örömé, hogy a Fiú a földre jött. A negyedik Keresztelő Szent Jánosé, aki utat készített Jézusnak az emberek szívében, ez a szeretet gyertyája. Kiegészítőként használhatunk élő fenyőágakat, tobozokat, száraz virágokat, diókat, borostyánt, gyöngyöket, apró díszeket – ecsetelte az óvónő, aki elmondta azt is, hogy kis hószprey-el is lefújható a koszorú

Nyitókép: Horváth Zsolt felvétele