2024. március 28., csütörtök

Beruházunk a tudásba

Innovatív technológiák a temerini baromfitenyésztő központban

A tartományi kormány elnöke, Igor Mirović csütörtökön ellátogatott a temerini Agrocampusba, az Innovatív Technológiák Nemzeti Kutatási és Oktatási Központjába, ahol befejeződött az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának baromfitenyésztési kísérleti létesítményének rekonstrukciója és felszerelése. A projekt megvalósítására 24 millió dinárt fordított a tartomány.

– Folytatjuk a befektetéseket a tudásba. A megnyílt, új részleg csak a beruházás első üteme. A tartományi kormány tervei között szerepel a mezőgazdasági termelés legkorszerűbb eszközeinek biztosítása annak érdekében, hogy az Agrocampus fejlődhessen az állattenyésztés és a mezőgazdaság többi területén is. Célunk, hogy egy olyan fejlesztési-kutatási és oktatási központtá váljon, amelyre Európa-szerte büszkék lehetünk – emelte ki Mirović.

A tartományi kormányfő szerint az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a tartományi kormány és Szerbia kormánya számára is fontos a függetlenség, illetve a függetlenség biztosítása a mezőgazdasági termelésben, valamint a modern technológiák alkalmazása.

Kasza Jennifer felvétele

Kasza Jennifer felvétele

 – Ezen a helyen a legmodernebb mezőgazdasági technológiákból származó tudást adják át a diákoknak és a mezőgazdasági termelőknek. Ilyen szempontból az Agrocampus óriási lehetőségeket rejt magában. Ezért is fontos, hogy a következő években még több forrást irányítsunk ebbe az irányba, valamint az, hogy megmutassuk, milyen színvonalat képviselünk az oktatási folyamatban és a mezőgazdasági termelésben – mondta a tartományi kormányfő.

Mirović bejelentette, hogy folytatják az Újvidéki Egyetembe való beruházásokat.

 – Az elmúlt hat évben a Biosens Intézetbe, az Orvostudományi Kar új létesítményébe, illetve a Tudományos és Technológiai Parkba való beruházással sikerült elérnünk azt, hogy erősítsük professzori káderállományunkat, docenseinket, asszisztenseinket, kutatóinkat és hallgatóinkat. Mindenki számára egyértelmű vált az, hogy az Újvidéki Egyetem Vajdaság fő mozgatórugója. Mára bebizonyosodott az is, hogy ezek a beruházások nagyon jelentősek és nagy hatásuk van – hangsúlyozta.

Kasza Jennifer felvétele

Kasza Jennifer felvétele

Nedeljko Tica, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának dékánja szerint a Kar jövőbeli munkájának szempontjából is kiemelten fontos az új létesítmény.

– A tartományi kormány segítségével újjáépítettük és felszereltük az épületet, ahol diákjaink most már a legkorszerűbb módon és eszközökkel tudják végezni kutatásaikat. Takarmánytermelőinknek egyedülálló lehetőségük lesz termékeiket korszerű berendezésekkel tesztelni, és azt gondolom, kiemelten fontos az, hogy Karunk készen áll arra, hogy partnereikkel együtt nagy, nemzetközi projektekben vegyen részt – mondta a Kar vezetője.

Az eseményen részt vett Ivica Jožef, az Agrocampus igazgatója, valamint Mladen Zec, Temerin község elnöke is.

Nyitókép: Kasza Jennifer felvétele