2024. április 26., péntek

Rehabilitáció korszerű eszközökkel

Új szenzoros szobával gazdagodott az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola

Lengyelország belgrádi nagykövetsége támogatásának köszönhetően mától egy teljesen új, a legkorszerűbb fejlesztőeszközökkel rendelkező szenzoros szobát használhatnak az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola tanulói. A fejlődési rendellenességgel küzdő gyermekekkel foglalkozó oktatási intézmény központi épületében 2016 óta már van egy részlegesen felszerelt szenzoros szoba, a projekt keretében most az intézmény másik, a Đura Jakšić utcában lévő épületében is kialakítottak egy, a szabványoknak és a követelményeknek megfelelően felszerelt helyiséget. A tegnap megtartott ünnepélyes átadáson jelen volt Rafał Perl, Lengyelország szerbiai nagykövete is.

– Az új szenzoros szobát sok gyermek fogja használni, nagy öröm ez számomra, hiszen megfelelő körülmények között zajlik majd a fejlesztőmunka. Rendkívül elégedett vagyok, hiszen ezzel az iskolai projekttel együtt az idén összesen tíz sikeres projekt is megvalósult Szerbiában a lengyelországi támogatásoknak köszönhetően – fogalmazott a nagykövet.

Az új szenzoros szobát Lengyelország belgrádi nagykövetsége 13 és fél ezer euróval támogatta, a felszereléshez szükséges támogatási szerződést július végén írták alá. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően az egyik tantermet alakították át a követelményeknek megfelelően, a kőműves munkálatokat nem egész két héttel ezelőtt fejezték be. Svetlana Vuletić községi elnökhelyettes elmondta, hogy a tanterem teljes felújítását az önkormányzat egymillió 46 ezer dinárral támogatta, a pénzeszközt a községi költségvetésből különítették el.

A szenzoros szoba fejlesztőeszközeinek listáját az oktatási intézmény defektológusai állították össze.

– Ezt a szobát a fejlődési rendellenességgel küzdő gyermekek részére láttták elő. Multifunkcionális, többek között a gyerekek érzékszerveinek és finommotorikus készségekeinek fejlesztéséhez járul hozzá, audiovizuális eszközökkel van felszerelve. A szenzoros szobának nagyon nagy jelentősége van a rehabilitációs terápia során, a gyermekekkel defektológusaink egyénileg foglalkoznak – közölte Horvát Zoltán, az óbecsei Testvériség Általános és Középiskola igazgatója, aki hozzátette, hogy az új szenzoros szobát nemcsak az iskola diákjai használhatják majd, hanem a községbeli óvodákba járó gyerekek és az általános iskolába járó, fejlesztésre szoruló tanulók is.

A Đura Jakšić utcában lévő épület teljes rekonstrukcióra szorul. Az igazgató ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Testvériség Általános és Középiskola január óta szerepel a Közbefektetési Iroda várólistáján. Az új tervrajz szerint a teljes felújítás mintegy 130 millió dinárba kerülne. Az óbecsei Testvériség Általános és Középiskolának jelenleg 112 diákja van, ők húsz tagozaton tanulnak.

Nyitókép: (Kancsár Izabella)