2024. április 19., péntek
BIRKÓZÁS

Van-e becsület a kragujevaciakban?

A birkózó Szuperliga 5. tornáját szombaton Magyarkanizsán, a Vajdasági Birkózóakadémián tartották meg két szőnyegen, s nagyjából kitisztult a kép a playoffba bejutott csapatok kapcsán, hiszen a belgrádi Partizan és a Radnički behúzta a tervezett pontokat, így a Proleter és a Spartacus mellett ők küzdhetnek majd a bajnoki titulusért. A magyarkanizsaiak azonban nem e két csapatra, hanem a sajátjukra voltak kíváncsiak, mert a dolgok alakulása miatt az a veszély fenyegeti a Potisje csapatát, hogy kiesik a legjobbak társaságából. Ehhez mérten a hazaiak bátran vették fel a küzdelmet: az említett két fővárosi csapat ellen nem sok esély volt, de döntetlent értek el a Novi Sad ellen, a tartalékos Zentát pedig legyőzték, így jelenleg 13 pontjuk van. A kiesés kapcsán a rivális a šabaci Vitez, amely ravasz módon elhalasztotta a kragujevaci Radnički elleni meccsét, így a magyarkanizsaiaknak a kragujevaciak kezében van a sorsuk: amennyiben a héten megtartandó pótlás során a Radnički odaadja a pontokat, úgy a Vitez marad a ligában, mert az egymás közti döntetlen meccsen a Viteznek több tusgyőzelme volt. Nem kell előre inni a medve bőrére, de búsulni sem, hanem inkább elgondolkodtató, a szövetség hogyan engedhette meg ezt a halasztást, és meg kell várni, van-e becsület a Viteznél háromszor erősebb Radničkiban, vagy inkább kicsúsznak a súlyból, elkésnek a mérésről…, vagy valami hasonlót találnak ki.

Igyekeztek a magyarkanizsaiak (Gergely Árpád felvétele)

Igyekeztek a magyarkanizsaiak (Gergely Árpád felvétele)

A magyarkanizsai forduló azért is volt érdekes, mert a nézők egy helyen három világbajnokot is láthattak – Nagy Szebasztiánt, Nemes Mátét és Nemes Viktort –, és izgalmas meccseket, mint például az elején a Zenta–Radnički volt, amelyet a Tisza-partiak csak azért hoztak döntetlenre, mert Almási Bencének előző nap megoperálták az egyik fogát, így nem léphetett fel. Ezen a meccsen mutatkozott be a felnőttek 72 kg-os mezőnyében a fiatal Pék Zalán, aki technikai tussal győzte le belgrádi ellenfelét, s a Potisje színeiben versenyző Zónai Zsolt ellen is szorosat birkózott, de végül a nyurgább ellenfelének az utolsó pillanatban sikerült megpörgetnie. S ha már a Zentánál tartunk, meg kell említeni a roppant erejű Vuković Mariót is, aki minden ellenfelével felállt, s kidobta őket a szőnyegről.

A két Tisza menti klub kapcsán el kell mondani azt is, hogy a szövetség az idén sem a Zentának, sem a Potisjénak nem engedte meg, hogy Magyarországról hozzon egy-egy versenyzőt. Érdekes azonban, hogy a Radnički színeiben egy bolgár, a Novi Sad esetében pedig egy orosz végigküzdötte a ligát, pedig értük sem lett kifizetve az UWW-nek az 1500 euró…

Vuković Mario éppen kidobja a szőnyegről a belgrádi Despićet (Gergely Árpád felvétele)

Vuković Mario éppen kidobja a szőnyegről a belgrádi Despićet (Gergely Árpád felvétele)

Eredmények, 5. torna: Zenta–Radnički (B) 4:4, Potisje–Radnički (B) 2:6, Partizan–Radnički (B) 7:1, Radnički (B)–Soko 6:2, Spartacus–Radnički (B) 6:2, Novi Sad–Potisje 4:4, Partizan–Soko 6:2, Proleter–Potisje 6:2, Proleter–Zenta 6:2, Soko–Novi Sad 4:4, Spartacus–Novi Sad 8:0, Zenta–Potisje 3:5 (részeredmények, 60 kg: Nagy–Gazdag K. 0:1 (t. t.), 67 kg: Göblös–Pócs 0:1 (t. t.), 72 kg: Pék–Zónai 0:1 (1:3), 77 kg: Pintér–Rekecki 1:0 (t. t.), 82 kg: Živković–Teleki 1:0 (t. t.), 87 kg: Zörgő–Csupak 0:1 (t. t.), 97 kg: Vuković–Petrov 1:0 (t. t.), 130 kg: Kopunović 0:1 (k. n.)).

Az élcsoport: Proleter 26, Spartacus 25, Radnički (B) 21, Partizan 16 (–2) pont.

Nyitókép: Igyekeztek a magyarkanizsaiak (Gergely Árpád felvétele)