2024. április 19., péntek

Orosz rakéták landoltak a NATO-tagállam Lengyelország területén – VIDEÓ

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanács ülését

Legalább két ember meghalt, miután orosz rakéták landoltak a NATO-tagállam Lengyelország területén – állítja az express.uk.

A hírt hivatalosan még nem erősítették meg, azonban a cikk szerint Lengyelország miniszterelnöke rendkívüli ülést hívott össze a robbanás után. 

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanács ülését (Fotó: MTI)

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanács ülését (Fotó: MTI)

Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO főtitkárral – mondta a sajtófőnök.
Hozzátette: a Védelmi Tanács ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Bordás Gábor, Kovács József és Nagy János államtitkárok vettek részt.

Az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában hangzott el az információ, miszerint leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan.

A csatorna információi szerint rakétatalálat érte az áramellátót a belorusz-ukrán határon. A vezeték nem sérült meg, csak az energiaellátó. 

A fehérorosz határnál eltaláltak egy transzformátor-állomást, amely a Barátság kőolajvezeték áramellátásáért felelt. A jelenlegi helyzetben a Barátság olajvezeték leállt, ugyanis nincsen áramellátása a szivattyúknak.

A Molnak 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani.