2024. április 19., péntek
AUTÓSPORT

Michelisz-feltámadás a végnapokra

Három hónap hiátust követően Bahreinben tért vissza a versenypályára a túraautó-világkupa (WTCR), amelynek a szezon végére nemcsak megfogyatkozott a mezőnye, de az is eldőlt, hogy a pénzügyi, technikai és népszerűségi nehézségekkel is küszködő sorozatot jelenlegi formájában idén láthatjuk utoljára. A széria 2019-es bajnoka, Michelisz Norbert mindenesetre gondoskodott arról, hogy kellemes emlékekkel búcsúzzon a WTCR-től, hiszen azok után, hogy idén korábban még dobogón sem állt, most a szahíri két futamot a második és az első helyen zárta. A nyitófutamon hyundaios csapattársát, Mikel Azconát kísérte a célba, aki győzelmével újabb lépést tett a bajnoki cím megszerzése felé. A második versenyen aztán a hetedik helyről startoló Michelisz profitált az előtte történt koccanásokból, majd Esteban Guerrieri megelőzésével átvette a vezetést, hogy végül mindössze második alkalommal ünnepelhessen a dobogó tetején három évvel ezelőtti címszerzése óta.

A szezon két hét múlva a szaúd-arábiai Dzsiddában zárul, Azcona pedig szinte már biztosra veheti ottani címszerzését, hiszen 60 ponttal vezet a hondás Néstor Girolami előtt, miközben az utolsó versenyhétvégén összesen legfeljebb 65 pont szerezhető.

A bahreini hétvége előtt még volt matematikai esélye a bajnokság megnyerésére a Zengő pilótájának, Rob Huffnak is, a magyar csapat azonban ismét súlyos anyagi nehézségekkel szembesült, így nem is tudta Huff rendelkezésére bocsátani a Cuprát. Zengőék ugyan részt vettek a hétvégén, Nagy Dániel mellett pedig a brit pilóta autóját a komoly pénzügyi háttérrel érkező Boldizs Bence kapta meg, ám annak érdekében, hogy minimalizálják az autók sérülésével keletkező további anyagi kár lehetőségét, a csapat csak a bokszutcából engedte rajtolni pilótáit mindkét futamon.

A bajnokság állása: 1. Azcona 297 pont, 2. Girolami 237, 3. Berthon 200, 4. Huff 187, 5. Michelisz 179 stb.

WRC

A Hyundai nyert Toyotában

Bár a rali-világbajnokság fő kérdései már eldőltek a szezonzáró előtt, mégis nagy várakozás előzte meg az utolsó fordulót, hiszen a sorozat 12 év után tért vissza Japánba. A helyszín ideális állomás lehetett volna a hazai csapat, a bajnoki címeket bezsebelő Toyota számára a szezon megkoronázására, annál is inkább, hiszen a szűk aszfaltos utakból álló szakaszokat a márka nevét viselő Toyota City körül jelölték ki.

Már ha a rivális dél-koreai márka, a Hyundai el nem rontotta volna a hazaiak ünnepét, ugyanis a vasárnapi befutónál Thierry Neuville aratta le a babérokat. Bár a belga még a vasárnapi program kezdetén is szoros csatában állt a Toyota győzelmi esélyeit a vállán cipelő Elfyn Evansszal, a brit defekt miatt időt veszített, így végül csak az ötödik helyen ért célba a korábban szintén gumigondok által hátráltatott csapattárs, Sébastien Ogier mögött. A Hyundai végül kettős sikert ünnepelhetett Ott Tänak segítségével, az észt viszont utolsó versenyét teljesítette a márka színeiben, miután nemrég bejelentette, egy évvel szerződésének lejárta előtt távozik a gyártótól – jövő évi terveiről pedig még semmit nem árult el a 2019-es világbajnok.

Az idei év, vagyis a WRC hibridkorszakának első bajnoka, Kalle Rovanperä számára azonban feledhetően alakult a szezonzáró, a sziklafalakkal való néhány túl közeli találkozás után csak a 12. helyen zárt. A verseny során komoly ijedséget okozott, amikor az egyik szakaszon egy civil autó tévedt fel a lezárt pályára, és a pilótákkal ellentétes irányban kezdett haladni, de szerencsére nem történt baleset, a szakaszt pedig gyorsan leállították és törölték.

A Japán Rali végeredménye: 1. Thierry Neuville (belga, Hyundai) 2:43:52,4, 2. Ott Tänak (észt, Hyundai) +1:11,1 perc hátrány, 3. Takamoto Kacuta (japán, Toyota) +2:11,2, 4. Sébastien Ogier (francia, Toyota) +2:23,6, 5. Elfyn Evans (brit, Toyota) +4:05,1 stb.

A világbajnokság végeredménye: 1. Rovanperä 255 pont, 2. Tänak 205, 3. Neuville 193, 4. Evans 134, 5. Kacuta 121 stb.

WEC

A japánok utolsó könnyű éve?

A Bahreini 8 órás versennyel véget ért a hosszútávú világbajnokság (WEC) 2022-es szezonja, ahol bár volt esély arra, hogy három domináns év után letaszítsák a trónról a Toyotát, végül ez nem jött össze a gyártó egyetlen kihívójának, az Alpine-nak. Amióta az Audi és a Porsche kiszállt, a Toyota tulajdonképpen komoly ellenfél nélkül húzta be az utóbbi három bajnoki címet, noha a teljesítménykiegyenlítő szabályrendszernek is köszönhetően idén már nem volt beérhetetlen a fölényük a hiperautók kategóriájában. Szahírba a Sébastien Buemi, Brendon Hartley és Rio Hirakava által vezetett #8-as rajtszámú Toyota pontegyenlőséggel érkezett az André Negrão, Matthieu Vaxivière és Nicolas Lapierre által osztott Alpine-nal. A győzelmet végül a Toyota #7-es autója, José María López, Mike Conway és Kamui Kobajasi húzták be, ám a testvérautó a második helyen ért célba az Alpine előtt, így a szezon ékkövét, a Le Mans-i 24 órást is megnyerő Buemiék kezében landolt a bajnoki cím. A svájci és az új-zélandi versenyző harmadszor, a japán először lett a WEC főkategóriájának győztese.

A jövő évtől azonban korábban nem látott izgalmakkal kecsegtet a bajnokság, hiszen a hibrid technológiára épülő szabályrendszer több nagy gyártó érdeklődését is felkeltette, így a Ferrari, a Porsche, a Cadillac és a már idén szezon közben beszálló Peugeot is ott lesz a mezőnyben, hogy kihívja a Toyotát a leggyorsabb és legmegbízhatóbb technikának járó trófeáért.