2024. március 19., kedd

Fekete párducot láttak Apatinnál

A vadmacska Magyarországról szökhetett át – Már egy éve keresik

Aggódnak a szondiak (Sonta). Többen is úgy vélik, hogy a héten fekete párducot láttak az Apatin melletti településen. Valószínűleg arról a vadmacskáról van szó, amely egy éve szökött el Magyarországról, kiskunhalasi fogságából. A helyiek állítását csütörtökön a Vajdaság Erdői Közvállalat közleményben erősítette meg.

Néhány nappal ezelőtt a ragadozó tenyér nagyságú mancsnyomára is rábukkant egy helyi vadőr. A Vajdaság Erdői Közvállalat ezután közleményt adott ki, amelyben óvatosságra intik a polgárokat. A vadállat rendkívül veszélyes, és amennyiben bárki észlel egy fekete párducot, azonnal értesítse a legközelebbi rendőrállomást – áll a közleményben. Néhány helyi polgár azt állítja, hogy már korábban is láttak párduchoz hasonló állatot a környéken, de sokan nem akartak bejelentést tenni, mert attól féltek, hogy kinevetik őket.

Petar Sladić helyi lakos azt állítja, hogy saját szemével látta a fenevadat a szántóföldeken, Apatin mellett. Nagyon aggódik a családja, valamint a falubeliek biztonsága miatt – mondta el a Telegrafnak.

Tavaly decemberben Kecskemét környékén látták az állatot. Akkoriban egy környékbeli állattenyésztő azt jelentette, hogy egy ismeretlen állat nyolc birkáját pusztította el. A rendőrség és a kecskeméti vadaskert munkatársai akkor nagy erőkkel keresték a vadállatot, sikertelenül.

Hanga Zoltán, a magyarországi Fővárosi Állatkert szóvivője az év elején azt nyilatkozta, hogy az állatot nagy valószínűséggel ember nevelte fel, és nehezen talál majd magától vizet és táplálékot a szabadban, tekintettel arra, hogy soha nem kellett vadásznia. Ez a körülmény azonban nagyon veszélyessé is teheti, tekintve, hogy nem fél az emberektől olyan mértékben, mint egyébként a vadon élő állatok.

A lopakodó vadmacskát januárban Szolnoknál látták, júliusban pedig már Törtelen. A ragadozó tehát több magyarországi megyét bejárta, azt nem lehet tudni, hogy mikor érkezett Szerbiába.

A vadmacska súlya több mint száz kiló is lehet, életveszélyes, vagy akár halálos sebeket is ejthet. Pont ezért a szakemberek szerint az a legfontosabb, hogy senki se menjen a közelébe.

Nyitókép: Illusztráció (pixabay.com)