2024. április 25., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2022

Csantavéren számos felújítás történt az elmúlt években

A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával több beruházás is megvalósult a településen

A mai napon Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője és Kern Imre, Szabadka alpolgármestere ellátogattak Csantavérre, hogy megtekintsék a Magyar Nemzeti Tanács által támogatott beruházásokat: a nagytemetőben levő felújított ravatalozót, valamint a Hunyadi János Általános Iskola egy éve megnyílt napközijét, és a jelenleg még renoválás alatt álló tornatermét.

A nagytemetőben az egybegyűlteket Balassa Miklós, a Plébániai Pasztorális Tanács elnöke köszöntötte, majd pedig az építkezés folyamatait és előnyeit tudatta a jelenlevőkkel.

– A csantavéri temetőben már negyven éve működik a ravatalozóház. A temetésekkor az emberek a ravatalozó előtt gyűltek össze, de a rossz idő esetén problémát jelentett, hogy a ravatalozóból kilépve nincs tető a fejük felett, így esőben, hóban megáztak a temetési szertartás alatt a gyászolók. Tavaly viszont erre a problémára is sikerült megoldást találni. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával sikerült a ravatalozóház előterébe egy tetőburkolatot helyezni, amely megkíméli a lakosokat az esőtől, vagy akár az erős napsütéstől. Emellett a tetőtér előtt egy látványos boltív is díszíti a falu temetőjét – fejtette ki Balassa Miklós, a Plébániai Pasztorális Tanács elnöke.

A ravatalozónál tett látogatáson (Dér Dianna felvétele)

A ravatalozónál tett látogatáson (Dér Dianna felvétele)

A következő állomás a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola volt, ahol az intézmény igazgatója körbevezette a résztvevőket az iskola felújított helyiségeibe.

Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője itt kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Tanács mindent megtett annak érdekében, hogy a közösség kezdeményezéseit felkarolja, és a további céljaik közt is az szerepel, hogy az elkövetkezendő években a további kezdeményezéseknek is eleget tegyenek.

– Az MNT az elmúlt időszakban minden olyan ügyet tudott támogatni, ami a közösség számára fontos. Az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás, az írás és nyelvhasználat mellett egyházi kérdésekben és egyházi projektekben is segítette a közösségünket. A különböző templom-, emlékmű-, vagy sírfelújítások mellett mindig azt támogatta, amit helyben az egyház kért, illetve az egyházi vezetők kértek. Az MNT Csantavéren a ravatalozó előtti fedett rész megépítéséhez, ezenkívül a Hunyadi János Általános Iskola napközijének a beindításához is hozzájárult. Kiemelt jelentőségű, hogy az intézményekben olyan minőségi oktatást biztosítsunk a gyermekeink számára, amely elvárható a közösség szempontjából. Az oktatáson belül lényeges az is, hogy minden vajdasági magyar gyermek számára lehetővé tegyük a magyar nyelven való tanulást. Az elmúlt időben egy nagyon komoly program és támogatási rendszer alakult ki egészen a bölcsődétől az egyetemig. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a jövőben a gyermekek itthon folytassák a tanulmányaikat, és annak érdekében is, hogy a közösséget talpon tartsuk, és hogy a kezdeményezéseket megvalósítsuk. Mind az egyházak segítése tekintetében, mind a tájékoztatásban, a kultúrában, az írás és nyelvhasználatban is elkövetünk mindent, hogy a közösségünk elégedett legyen – hallottuk Fremond Árpádtól, a Magyar Összefogás listavezetőjétől.

Az óvoda ebédlőjének megtekintése (Dér Dianna felvétele)

Az óvoda ebédlőjének megtekintése (Dér Dianna felvétele)

Szabó Gábor, a Hunyadi János Általános Iskola igazgatója kiemelte, hogy az MNT támogatásának is köszönhetően nagy öröm mindenki számára, hogy huszonöt év után ismét kinyithatta kapuit a napközi az iskolában.

– Az MNT legnagyobb beruházása intézményünkben a napközi és az óvoda felújítása volt. Az elmúlt hat évben ez gyakorlatilag három fázisban történt meg. Egy óvodai csoportszoba felújítással kezdődött 2018-ban, majd a rá következő évben az egész tetőszerkezetet is ki tudtuk cserélni. Végül 2021-ben elkészült a napközis csoportszoba, illetve az objektumhoz tartozó ebédlő kiépítése is. Ez egy hatalmas és példaértékű projekt volt, ami tulajdonképpen lehetővé tette, hogy újra elinduljon a napközi a faluban, amire már 25 éve nem volt példa. A napközis csoport összesen húsz 3-tól 6 éves korú gyermeknek biztosít egész napos ellátást, négy étkezéssel. Természetesen nem szeretnénk megállni ennél az egy csoportszobánál. Tervben van még egy csoportszoba kiépítése ugyanabban az épületben, illetve egy fel nem újított épületszárnyban, ahol vagy egy újabb csoportszobát szeretnénk napközis ellátásra kialakítani, vagy egy bölcsődei csoportszobát, ahol 1-től 3 éves gyermekek tudnak egész napos ellátásban részesülni. Ahogy az előző felújításokhoz, beruházásokhoz, úgy a jövőbeli tervek megvalósításához is nélkülözhetetlen a MNT támogatása. Ezért is nagyon fontos, hogy megalakuljon egy olyan erős nemzeti tanács, akik nekünk ebben segíteni tudnak majd – emelte ki az igazgató, majd hozzátette: Az iskolában szerdánként egyébként Ringató foglalkozások is vannak, melyet szintén az MNT-nek köszönhetünk. A foglalkozásokon húsz édesanya vesz részt a gyermekeivel. Ezt egy nagyon jó kezdeményezésnek tartjuk, és úgy vettük észre, hogy a szülők is..

Az intézmény egyébként az idén a Tartományi Titkárság által támogatott pályázatán egy igen nagy összeget nyert a tornaterem külső nyílászáróinak cseréjére. A munkálatok javában zajlanak, és a jövő héten már be is fejeződnek. A tornaterem jelenlegi állapotát a részvevők is megtekintették.

Nyitókép: Az óvoda ebédlőjének megtekintése (Dér Dianna felvétele)