2024. április 27., szombat
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2022

A magyar identitás megőrzéséért

Lakossági fórum keretében mutatkoztak be a Magyar Összefogás lista községbeli jelöltjei Topolyán

A nemzeti tanácsi választáson induló Magyar Összefogás lista községbeli jelöltjeinek jelenlétében tartottak lakossági fórumot a Topolyai Művésztelepen. A rendezvény moderátora, Tomik Nimród köszöntötte a megjelenteket, majd elsőként a bajsai dr. Námesztovszki Zsoltnak, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar docensének adta át a szót, aki méltatta az MNT felsőoktatásban kifejtett munkájának jelentőségét.

– Az ösztöndíjprogramnak köszönhetően immár egy hallgató finanszírozni tudja a felsőfokú tanulmányait, és nem feltétlenül kell hitelt felvennie sem neki, sem a családjának. Emellett az MNT többéves következetes támogatásának és munkájának köszönhetően az MTTK-nak sikerült jelentősen növelnie a hallgatói létszámát, felújítani az épületét – mondta egyebek mellett dr. Námesztovszki, majd dr. Crnkovity Gábor, a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola igazgatója és a Moravicai Értelmiségi Fórum elnöke az alapfokú oktatás felől közelítette meg az MNT jelentőségét.

– Első kézből van alkalmam megtapasztalni, hogy mekkora segítség a családok számára az elsősök beiskolázási csomagja, amely komoly összeggel járul hozzá a könnyebb tanévkezdéshez. Emellett igen lényeges még a kis létszámú osztályokért való küzdelem. A megmaradásunk további fontos szegmense a kulturális rendezvények támogatása, amiben továbbra is számíthatunk az MNT-re – hangsúlyozta dr. Crnkovity.

A rendezvényen Fremond Árpád, a MÖ lista vezetője köszönetet mondott Kisimre Szerda Annának és Fazekas Róbertnek, akik az elmúlt négy évben képviselték Topolya községet az MNT testületében, szolgálva a községben élők, az önkormányzat és az intézmények érdekeit.

– A választáson azért is fontos minél nagyobb számban megjelennünk, hogy bemutassuk, mekkora erőt képvisel a közösségünk, hogy ezzel a Kárpát-medencében egyedülálló módon – velünk együtt más nemzetiségeknek is – már korábban kiharcolt jogainkra hangsúlyt tegyünk. A népszámlálás eredményétől függetlenül a jövőben is arra kell törekedni, hogy folytassuk az eddig megkezdett utat ebben a nem könnyű időszakban. Nem szabad teret adni a pesszimista felhangoknak, be kell fejezni közösségünk érdekében a már megkezdett projekteket, amivel kapcsolatban Topolya és a falvai példát mutatnak sokak számára – hangsúlyozta Fremond.

A lakossági fórumon felszólalt még Szatmári Adrián polgármester is, aki szót ejtett az MNT-vel történt sikeres együttműködésről és azokról a községbeli projektumokról, amelyek ezt megkoronázták.

Nyitókép: Lakossági fórumon mutatkoztak be a Magyar Összefogás lista topolyai jelöltjei a polgároknak (Kazicnzy Paszterkó Diana felvétele)