2024. április 26., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2022

Közösségünk életképességének bizonyítéka

Átadták Szabadkán a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ és a Szekeres László Alapítvány új épületszárnyát

Az eseményhez kapcsolódó fotógalériát ITT tekintheti meg.

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, valamint a Szekeres László Alapítvány új épületszárnyának ünnepélyes átadására került sor szerdán Szabadkán. Ahogyan azt a bevezetőben hallhattuk is, e falak közt fognak a jövő generációi tanulni, fejlődni, játszani, táncolni, ápolni a hagyományaikat, formálódni és nap mint nap kiteljesedni az anyanyelvünkön, magyarul. Az átadón mások mellett jelen volt Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára, országgyűlési képviselő, Pásztor István, a VMSZ elnöke, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság délvidéki és diaszpóra főosztályának vezetője, valamint Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője és parlamenti képviselő is.

Beszélgetés a VM4K sokrétű tevékenységéről (Fotó: Molnár Edvárd)

Beszélgetés a VM4K sokrétű tevékenységéről (Fotó: Molnár Edvárd)

Az egybegyűlteket Somogyi Tünde, a SZLA ügyvezető igazgatója köszöntötte, majd pedig az építkezés folyamatait részletezte:

– Bővítés céljából 2020 márciusában vásároltuk meg a székházunk udvarával szomszédos épületet. Az ingatlan megvásárlása a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével valósult meg. A felújítás 2021 augusztusában kezdődött el.

– Az épület homlokzatának tervezésénél részünkről elvárás volt, hogy a székházunk és ez az épület összhangban legyen egymással, és egységes egészet alkosson a felújítást követően. Az alapkoncepció az volt, hogy egy épületté váljon, amelynek minden centimétere használható lesz. A földszinti terem úgy került kialakításra, hogy szükség szerint egybenyitható legyen az udvarral, így gyakorlatilag akár az udvarunk nagyságát is növelni tudjuk. Az épület alapterülete 80 négyzetméter, két tanterem került kialakításra, a földszinti 36, a padlásterem 38 négyzetméteres. Ezekre a termekre nagy szükségünk van, hiszen jelenleg a Kárpát-medencei felsőoktatási tér szerves részeként három egyetem képzései zajlanak nálunk, több évfolyammal, mintegy kilencven fő részvételével. Ezenkívül az épület otthont ad a VM4K és az alapítványunk által szervezett rendezvényeknek, programoknak is – tudtuk meg Somogyi Tündétől.

Az egybegyűlteket Pásztor István is köszöntötte:

– Mindazt, ami úgymond nem is volt benne a forgatókönyvben, de sikerült megvalósítani, az úgy vált lehetségessé, hogy megvoltak hozzá a partnerek, a szövetségesek, a harcostársak és a bajtársak. Sohasem szabad elfeledni azt, hogy mindig a cél ad értelmet az eszköznek. Amiben mi, vajdasági magyarok mindig is nagyok voltunk, az egyebek közt az, hogy meg tudtuk fogalmazni a céljainkat. Büszkeséggel tölt el, hogy ma is erősek vagyunk – függetlenül a különféle kutatások eredményeitől – és nincsenek mások a Kárpát-medencében, akik úgy tudják megfogalmazni a célokat, használni az eszközöket a megvalósulásukhoz, mint mi. Ez az épületegyüttes azt is bizonyítja, hogy az egyszer megfogalmazott célok nem zárulnak le, hanem a megvalósulásuk újabb célok megfogalmazását teszik lehetővé, ezek pedig újabb feltételek biztosítását teszik szükségessé. Az elmúlt évek intézményrendszere, amely ezen falakon belül működik, a vajdasági magyar közélet, politikai és kulturális élet új színfoltja. Azt bizonyítja, hogy nem vagyunk kizárólagosak, hanem nyitottak, és aki minket elfogad és megbecsül, azt mi is elfogadjuk és megbecsüljük. Mindenki iránt nyitottak vagyunk, és ha ezt kapjuk vissza, akkor partneri kapcsolatot tudunk kialakítani a közösségépítés érdekében, még akkor is, ha nem mindenben értünk egyet – hallottuk Pásztor Istvántól, aki köszöntet mondott a választási kampány résztvevőinek az odaadó és lelkes hozzáállásukért.

– Biztos vagyok benne, hogy az újonnan felálló MNT ugyanezt a lendületet, elkötelezettséget fogja az ezt követő négy évben is végigvinni, megfogalmazva újra és újra a célokat, hogy azok értelmet adjanak az eszköznek – tette hozzá Pásztor István.

Ünnepi gondolatait Potápi Árpád János is megosztotta az érdeklődőkkel:

– Úgy gondolom, hogy mindannyian sokat tettünk azért, hogy a céljaink megvalósuljanak az elmúlt időszakban. Nagyon jó érezni azt, hogy ez a kapcsolatrendszer közöttünk nemcsak hivatalos, nemcsak közösségi szinten működik, hanem személyes, baráti, partneri kapcsolati szinten is. Ez hozzájárul ahhoz és segít abban, hogy mindenfajta nehézség ellenére az élet továbbmenjen és a közösség ebből profitáljon. Öröm számomra, hogy meghívást kaptam a VM4K új épületszárnyának az átadására. Ez az esemény azt is bizonyítja, hogy nemcsak ez az intézmény, hanem a szabadkai, a bácskai, a vajdasági magyar közösség életképes, élni akar és jövőt tervez. Ennek kézzel fogható eredménye ez az épületszárny is. Erre azért volt szükség, mert ez az intézmény szinte már a létrehozása után kinőtte magát. Olyan képzéseket, közösségi rendezvényeket valósít meg, amelyek szükségessé tették azt, hogy bővítsék ezt az épületegyüttest. Szimbolikus esemény ez az átadó, mert jól illeszkedik abba a fejlődéssorozatba, amelyet ez a magyar nemzetrész az elmúlt néhány évtizedben, bő húsz évben elért. Az összes nemzetrész közül a vajdasági magyarság volt az, amely a rendszerváltást követően a legmélyebbről indult. Nemrég horvátországi látogatásunk során Pásztor úr úgy fogalmazott a mostani idők nehézségeire reagálva, hogy már nincs az, amit mi magyarok nem éltünk túl, mégis bizonyítottuk, hogy meg tudunk maradni és mindenen úrrá tudunk lenni. Ez az épületátadás ennek is bizonyítéka. A vajdasági magyarság háborús körülmények közül indult el, a legnehezebb politikai, gazdasági, társadalmi, szociális helyzetből, a magyarságot nézve szétbomlasztva, és ebből kellett építkezni. Ez sikeres volt, mert ma elmondhatjuk, hogy a Kárpát-medencében a vajdasági magyarság a legjobban megszervezett magyarság, amely talán a nemzetrész méretéhez is viszonyítva, a legtöbb, a legszebb és legfényesebb sikereket tudja maga mögött az elmúlt időszakra visszatekintve – mondta Potápi Árpád János, aki a nemzeti tanácsi választáson való részvételre is buzdította a magyarokat.

– Egy olyan intézmény felállításáról döntenek a szavazáson részt vevő magyarok, amely elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az oktatási, kulturális és egyéb intézményeink továbbra is erősek maradjanak. Másfelől, a többségi nemzetnek és társadalomnak is meg kell mutatnunk magunkat, hogy itt vagyunk, a szülőföldünkön és erősek kívánunk maradni. Ezért is fontos, hogy elmenjünk a nemzeti választásokra – hallottuk Potápi Árpád Jánostól.

Az új épületrész (Fotó: Molnár Edvárd)

Az új épületrész (Fotó: Molnár Edvárd)

A műsoron két kisiskolás is fellépett, Lackó Abigél és Búcsú János, akik részt vesznek a VM4K foglalkozásain.

Az átadás és ünnepélyes szalagátvágás után egy fotókiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a VM4K tevékenységéről, majd pedig erre a témára egy kötetlen beszélgetésre került sor a VM4K klubhelyiségében Pirityiné Szabó Judit, Potápi Árpád János, Pásztor István, Fremond Árpád, Somogyi Tünde, Lovas Ildikó, Varga Diósi Viola, Kosányi Tamás, Lukács Lilla, Juhász Gábor, Szakács Tamás, Lapu Beáta, Gyermán Andrea, Vörös Csaba, Hardi Klem Katalin, ft. dr. Horváth Endre, dr. Klinovszky Andrea, Gajdos Karolina, Sutus Ágota, Sarnyai Mónika és Tilinkó Renáta részvételével.

A jelenlevőket Fremond Árpád köszöntötte:

– A VM4K az elmúlt időszakban bebizonyította, hogy mekkora szüksége van ennek a közösségnek erre az intézményre. Hiszem azt, hogy az elkövetkező időszakban is mindent meg tud tenni az intézmény azért, hogy tovább építkezzünk. Szerteágazó, közösségépítő tevékenységet folytat, egy nagy űrt tölt be, úgy az oktatás, mint a kikapcsolódás területén is. Most egy olyan időszakhoz értünk el, amikor meg kell vizsgálnunk azt, hogy eddig mit építettünk és azzal hol tartunk. Ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni, olyan szakmai háttérre, kutatásokra, iránymutatásra van szükségünk, ami ezt a közösséget előre tudja vinni. Ha nem lenne a VM4K, akkor nem is lenne intézményünk, amely ezzel foglalkozik. Az MNT-nek az elkövetkező időszakban több stratégiát kell megfogalmaznia, és ezek elkészítésében nagy szükség lesz szakmai háttérre, kutatásokra, hogy tudjuk, hol tartunk és hova tudunk tovább lépni. Ez lesz az elkövetkező időszak legnagyobb kihívása. Mindenki arról beszél, hogy milyen gazdasági nehézségek előtt állunk, de ahhoz, hogy kutatni tudjunk, stratégiát megfogalmazni, nem kell mást, csak széket melegíteni, leülni, beszélgetni, építkezni. Ez az, amit ez a közösség meg tud tenni az elkövetkező időszakban. Bízom benne, hogy újabb és újabb célokat tudunk megfogalmazni – hallottuk Fremond Árpádtól. 

A folytatásban Lovas Ildikó, a VM4K vezetője foglalta össze a Központ tevékenységét, majd pedig a munkatársai is részletezték az itt folyó sokrétű munka különböző szegmenseit.