2024. április 19., péntek

Sikeresnek mondható az újvidéki állásbörze

Állásbörzét szervezett Újvidék városa és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

Az eseményen 53 cég 1100 állást kínált, közölte a városvezetés.

Milan Đurić Újvidék polgármestere elmondta, hogy a börze lehetővé teszi, hogy a munkanélküliek közvetlen kapcsolatba kerüljenek a munkáltatókkal.

– Az évek során végzett értékelés nyomán eljutottunk oda, hogy minden harmadik látogató kap munkát magán a börzén is. Évente két alkalommal szervezzük meg az újvidéki munkaadók és munkanélküliek közvetlen találkozóját, így már hagyomány, hogy van tavaszi és őszi állásbörze. Jó példa erre a legutóbbi márciusi börze, amikor 550 ember kapott azonnal a helyszínen munkát – Đurđina Macak, a Munkanélküliek Országos Szolgálatának újvidéki kirendeltségének szóvivője, majd hozzátette, hogy a korábbi börzék tapasztalata alapján minden negyedik személy, aki ellátogatott a rendezvényre, a vásárt követő három-hat hónapon belül munkaviszonyba áll.

A munkaadók a legnehezebben iparost találnak: építőgépkezelőkből, villanyszerelőkből és vízvezeték-szerelőkből van hiány. Jelenleg hiány van a magasan képzett munkaerőből az IT-iparban. A munkaerőpiacon hiányoznak a gépész- és villamosmérnökök. A jogászok és a közgazdászok jelenleg nehezebben találnak munkát, mert lényegesen több van belőlük, mint amennyi a piac igénye.