2024. április 19., péntek

Tököt faragtak Martonoson

Kézműves foglalkozást tartott a Testvériség Művelődési Társulat

Szombaton délelőtt Martonoson, a Testvériség Művelődési Társulat, Hetedhét Napok elnevezéssel tökfaragást szervezett a falubeli gyerekek számára. Az egyesület évek óta megszervezi ezt az eseményt, amelyen most 15–20 gyerek vett részt. A foglalkozást óvodapedagógusok és tanítónők tartották, valamint Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert is részt vett a tökfaragáson.
Demus Ágnes, a Testvériség Művelődési Társulat elnöke elmondta, hogy a Hetedhét Napok a hagyományokra épül, az ilyen foglalkozások által szeretnék a gyerekeknek továbbadni a hagyományokat és felhívni rá a figyelmüket.

Fejsztámer Róbert polgármester sem maradt ki a tökfaragásból (Gergely Árpád felvétele)

Fejsztámer Róbert polgármester sem maradt ki a tökfaragásból (Gergely Árpád felvétele)


– Fontos, hogy ne felejtsék el ezeket és, hogy majd egyszer ők is tovább tudják adni az ő gyerekeiknek. Tovább örökítjük a hagyományainkat, a karácsonyt, a húsvétot és most a halloweent. A legfiatalabb résztvevő öt éves, a legnagyobb pedig 14, és tököt faragnak a mai napon. A gyerekeket nehéz bevonni az egyesületünk munkájába, de szerencsére mi iskolákban dolgozunk, így tudjuk nekik reklámozni az eseményeinket. Az itt jelenlévő társaság örömmel jön, már nem először vannak nálunk. Idén még lesz számukra mézeskalács sütés, gyertya öntés és különböző kézműves foglalkozások, amelyek a karácsonyhoz köthetőek – fogalmazott Demus Ágnes.
Fejsztámer Róbert sem maradt ki a tökfaragásból, felgyűrte az ingújját és beszállt a kicsik mellé faragni, akik lesték minden mozdulatát.
– Nagyon örülök, hogy sokan eljöttek a mai napon erre az eseményre és szebbnél szebb díszeket készítenek. Ez az épület, amely ma otthon ad a tökfaragásnak, a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatásának köszönhetően újúlt meg. Az épület fenntartását és a programok szervezését pedig Magyarkanizsa önkormányzata támogatja. Közösség megtartás szempontjából nagyon fontos, hogy minden településen legyen egy közösségi ház. Egy olyan objektum amelyben összejöhetnek az emberek különböző rendezvényekre. Magyarkanizsa község szerencsésnek mondhatja magát, hiszen mind a 9 helyi közösségünkben van művelődési ház, működő művelődési egyesület és civil szervezet, aki a programokat szervezi, illetve az MNT és az önkormányzat mint partnerszervezetek vesznek részt ezekben a programokban. Bízok benne, hogy ez az együttműködés továbbra is jól fog funkcionálni és egy egészséges háromszög lesz a művelődési egyesületek, az MNT, és az önkormányzat között – fogalmazott a polgármester.