2024. április 26., péntek
IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE 2022

Najznačajnija investicija naše zajednice

„Mađar so” nije samo dnevni list, nego i sila kohezije

Investicija planirana za realizaciju u sedištu „Mađar soa” ne smatra se tipičnim niti uobičajenim. Premeštanjem štamparije u drugi pogon na Telepu, oslobodiće se prostorije u glavnoj zgradi, koje će u budućnosti moći da budu popunjene važnim i bogatim sadržajima za mađarsku zajednicu, saopšteno je juče povodom posete predstavnika liste „Mađarske sloge” sedištu novinsko-izdavačke kuće „D.o.o. Magyar Szo Lapkiado Kft.”, gde su od rukovodstva lista informisani o dosadašnjim i planiranim razvojnim ulaganjima.

U sali za sastanke našeg lista pogledali su i kratak film, koji sumira razvojne planove sprovedene u „Mađar sou” i daje predstavu o radu jedinica i službi organizovanih oko dnevnog lista, o sadašnjosti i prošlosti redakcije, štamparije, i promenama koje su se desile u oblasti novinskog izdavaštva. Prisutni su bili Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Andor Deli, poslanik „Fidesa” u Evropskom parlamentu mađarskog porekla iz Vojvodine, kandidati liste prof. dr Ferenc Bagi, Boris Bajić i Roland Kabok, Erika Kabok, urednica našeg lista, novinarka, kandidatkinja „Mađarske sloge”, Balint Juhas, upravitelj Fondacije „Prosperitati” i drugi zvaničnici SVM-a, a ugostili su ih zamenica direktora Edvina Erdedi, glavni i odgovorni urednik Marta Varju, Jožef Limburger, predsednik tela ovlašćenih lica (TJGYT/upravni odbor) „Mađar soa” i Gabor Mokuš, pomoćnik direktora zadužen za štampariju.

Ištvan Pastor je govorio o tome, da bilo koliko da teška vremena živimo usred međunarodnih političkih i ekonomskih poteškoća, investicije koje su planirane u „Mađar sou” moraju biti sprovedene, jer trenutno nema ništa važnije sa stanovišta zajednice. Predškolska ustanova predviđena na mestu štamparije, odnosno jaslice i vrtić, zajednički kulturni prostor u kome se mogu organizovati književne večeri, muzej štampe i štamparije, konferencijska sala, sve će to moći da obezbedi jedno mesto za sadržaje na mađarskom, koji se smatraju neophodnim i koji su preko potrebni u centru grada. Svi treba da budu svesni značaja „Mađar soa”, pošto je jedna od sila kohezije naše zajednice, ocenio je predsednik stranke.

Edvina Erdedi je upoznala predstavnike političke scene sa dosadašnjom realizacijom planiranih investicija, poteškoćama i planovima. Nakon što se štamparija iseli, biće oslobođena površina od 2.000 kvadratnih metara, rekla je ona, i tu će se smestiti novi sadržaji, koji su mnogo pogodniji za centar Novog Sada. „Mađar so”, kako je istakla, smatra se snagom koja održava zajednicu, zbog čega radi na pružanju verodostojnih, brzih i tačnih informacija, kako u štampanoj tako i u onlajn formi.

Pored našeg dnevnog lista, svakog dana u nedelji se još priprema i jedan dodatak, naglasila je Marta Varju u svom govoru, i dodala da to podrazumeva ogroman trud, jer redakcija u suštini svakog dana, pored dnevnih novina, priprema i jedan nedeljni list. Ona je rekla, da su i cifre o prodaji dnevnog lista dobre, da nema velikog pada u broju primeraka, od čega su mnogi strahovali. Uloga „Mađar soa” je takođe značajna jer je ona u suštini jedan nacionalni dnevni list, koji se obraća mađarskoj zajednici na mađarskom jeziku, bavi se unutrašnjom politikom, ekonomijom, kulturom, lokalnim dešavanjima, na osnovu kojih se sa pravom može porediti sa velikim nacionalnim dnevnim listovima.

Mađari su jedina manjinska nacionalna zajednica u zemlji koja ima svoj dnevni list, ocenila je Erika Kabok i dodala, da je to stečeno pravo koje jednostavno ne možemo dozvoliti da se izgubi, moramo stalno raditi na njegovom održavanju. Kako je rekla, novinsku štampu ne treba sahranjivati, jer ona ima svoju publiku, kao što imaju i druge platforme, a njen zadatak nije da se takmiči sa objavama na društvenim mrežama, već da informiše i stvara zajednicu. „Mađar so” će, prema njenom uverenju, u potpunosti ispuniti ovaj zadatak i u budućnosti.

Gosti su potom obišli redakciju, pogledali kako funkcioniše novinski desk, a potom i halu štamparije. Nakon razgovora u neformalnijem tonu, Ištvan Pastor je izjavio, da sada moramo da radimo na realizaciji investicija, pa je zamolio novosadske kandidate liste „Mađarske sloge”, da srcem i dušom stanu uz „Mađar so”, i učine sve što je moguće za njega tokom njihovog budućeg mandata u nacionalnom savetu. U ovoj zgradi potrebno je napraviti prostor koji će odgovarati savremenim potrebama 21. veka i koji će zadovoljiti očekivanja vojvođanskih Mađara, rekao je on.