2024. április 25., csütörtök

Tovább nőnek a lakáshitelek törlesztőrészletei

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa ismét 75 bázisponttal növelte az irányadó kamatot csütörtöki kamatdöntő ülésén. Az emelés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Szeptemberben szintén 75 bázispontos emelést hajtott végre az EKB.

A döntés szerint 2,00 százalékra nőtt az irányadó refinanszírozási műveletek eddigi, 1,25 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak szintje 1,50 százalékról 2,25 százalékra, illetve 0,75 százalékról 1,50 százalékra emelkedett.

A jegybank közleménye szerint azzal, hogy mindhárom irányadó 75 bázisponttal emelte a kamatát, közelebb hozza azt a célt, hogy az infláció visszatérjen a 2 százalékos középtávú szintre.

Az EKB júliusban, jóval a többi központi bank után kezdte meg kamatnövelési ciklusát, hogy letörje az egyre gyorsuló inflációt – írta az MTI.

A nyár óta végrehajtott kamatemelés következtében tovább fognak nőni a hosszú távú hitelek felvevőinek törlesztőrészletei is, ugyanis a Euribor is 75 bázisponttal emelkedik. Az egyhavi Euribor 1,88, a háromhavi 2,32, a hathavi 2,85 százalékra nő a döntés értelmében. Például ha valaki 50.000 eurós lakáshitelt vett fel húszéves lejárati idővel, 3,5 százalékos kamattal, akkor a júliusi első emelés előtt – amikor még a hathavi Euribor 0 százalék volt – neki havi 289 eurót tett ki a törlesztőrészlete. Később, az Euribor emelkedésével az elkövetkező hat hónapban már 344 eurót, a tegnapi emelés után pedig a következő fél évben már 365,4 euróra nő a törlesztőrészlete – szolgál konkrét példával a hitelfelvevőkre nézve lesújtó követkézmenyekre a Blic.