2024. március 28., csütörtök

Fremond Árpád: A földműveseknek járó egyszeri segély kifizetését kérjük

Az új kormány összetételéről vitáznak ma a köztársasági parlamentben. Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője felszólalásában kiemelte, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség támogatni fogja a kormány új összetételét.

A folytatásban a földműveseket érintő problémákról beszélt, emlékeztetve arra, hogy ezek rendezése a VMSZ programjának egyik fontos eleme. Kiemelte, hogy a vonatkozó kérdések évtizedek óta problémát jelentenek.

Mint mondta, azokról az adósságokról van szó, amelyek a társadalombiztosítási járulékok befizetésének elmulasztása miatt halmozódtak fel.

Hozzátette, a földműveseket érintő, az egészség- és nyugdíjbiztosítás kapcsán felmerülő problémák rendszerszintű műveleteket igényelnek, hogy igazságos, társadalmilag és gazdaságilag megalapozott, fenntartható és elfogadható megoldásokat találjanak az illetékesek a téma kapcsán.

Mint mondta, az adott területeken törvénymódosításokra lenne szükség. Jelenleg a terület, és nem a megvalósított jövedelem alapján számítják ki a járulékok összegét a földműves gazdaságok tagjai esetében, ami ahhoz vezet, hogy a kisebb mennyiségű földterülettel, és kevés jövedelemmel rendelkező gazdaságok tagjainak nincs miből kifizetniük a társadalombiztosítás összegét, amely éves szinten jelenleg mintegy 100.000 dinárt jelent.

Ez ahhoz vezet, hogy sok földművesnek nincs egészségügyi biztosítása, de abban sem reménykedhet, hogy egyszer nyugdíjat kaphat, azonban a nem befizetett járulékok utáni kamatok csak nőnek, és gyakran átszállnak az örökösökre.

A kisföldművesek több mint kétmilliárd eurónyi járulékkal tartoznak az államnak – hívta fel a figyelmet Fremond, hozzátéve, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a földműves gazdaságok új kategorizációját szorgalmazza, mert a jelenlegi rendszer hátrányosan érinti a kisgazdaságokat.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a vonatkozó probléma rendezése a VMSZ és az SZHP közötti koalíciós megállapodás egyik pontja. Mint mondta, a területen történtek biztató lépések, de a rendszerben még mindig nagyon sok probléma merül fel, amelyek sürgős megoldásokat igényelnek. A nagyobb gazdaságok részére pedig nagyobb állami támogatásokat követel a párt – emelte ki.

Hozzátette, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a szárazság miatt a földműveseknek folyósítandó egyszeri segély kifizetését is szorgalmazza.