2024. április 19., péntek

Élni kell a jogainkkal

Amióta felborultak az évszakok, pontosabban a négyből kettő lett – az igazi tavasz és tél mára már szinte teljesen eltűnt –, az időjárás sokkal kiszámíthatatlanabb: a nyár és az ősz egy hét alatt akár többször is váltja egymást, és amíg szeptemberben majdʼ megfagytunk, addig most, október végéhez közeledve megérkezett a vénasszonyok nyara, és igencsak meglepő a virágokba borult bokrok látványa, miközben a teljesen elszáradt levelek még le sem hullottak a fákról. A nyári szárazságot követő csapadékos és hűvös szeptember azt eredményezte, hogy hatalmas mennyiségű pára és nedvesség halmozódott fel, ami nem tudott elpárologni, beszívódott a falakba, és a fűtetlen lakásokban felütötte a fejét a penész. Nálunk szinte egyik napról a másikra lett penészes a csukott terasz és a hálószoba utca felőli fala. Szüleim már tavaly óta küzdenek a penésszel, ezért vettünk egy digitális hőmérőt, amely kimutatja a levegő nedvességtartalmát is. Ez a szerkentyű általában 60–80% közötti nedvességtartalmat mutat ki, ami szinte hihetetlen, korábban ilyesmire nem volt példa.

Utánanéztem, mivel lehet megszüntetni vagy legalább lecsökkenteni a nagy páratartalmat, és a probléma megoldására az alapos szellőztetés mellett egy páraelszívó készülék is elég jónak mutatkozott. A biztonság kedvéért, meg mert akciós is volt, rögtön hármat rendeltem belőle, kettőt a szüleimnek, egyet nekünk. Ez egy rendkívül egyszerű szerkezet, amely két részből áll: a felső részébe kell belehelyezni a tenyérnyi nagyságú úgynevezett tablettát, ez szívja magába a nedvességet, ami víz formájában az alsó tárolóedénybe csöpög. Be is indult a folyamat, majd amikor már körülbelül egy ujjnyi folyadék volt az edény alján, átvittem a másik szobába, hogy ott is gyűjtse be a nedvességet. Térültem-fordultam, egyszer csak azt látom, úszik az asztal. Az összes folyadék, ami a tárolóedényben volt, kifolyt. Tüzetesen megvizsgáltuk az edényt, és akkor vettük észre, hogy el van repedve. A sérülés úgy történhetett, hogy az illető, aki csomagolta, figyelmetlen volt, nem jól tette bele a nedvszívó tablettát a tárolóedénybe (a felső részébe csak beüzemeléskor szabad belehelyezni), nem ellenőrizte le, jól fekszik-e benne, hanyagul rányomta a felső részét, ami következtében az edény elpattant.

Felhívtam a céget, akiktől rendeltem, de felvilágosítottak, hogy a reklamáció nem így működik: küldjek egy e-mailt, és ehhez csatoljam a sérült edény képét. Néhány óra múlva meg is érkezett a válasz, hogy a szállítás útján megsérült termék bejelentési határideje a küldemény átvételétől számított 24 óra, és mivel ez a határidő lejárt, panaszomat nem áll módjukban elfogadni. Nem erre a válaszra számítottam, ezért utánaolvastam a fogyasztóvédelem honlapján, mik a jogaim. Írtam még egy levelet, amelyben megismételtem, hogy a sérülés gyárilag, a készülék becsomagolásakor keletkezett, és nem szállítás közben, tehát a futárszolgálatnak semmi köze a sérüléshez. És amennyiben nem cserélik ki a hibás terméket, felveszem a kapcsolatot a Vajdasági Fogyasztóvédelmi Egyesülettel, amelynek Újvidéken van irodája.

Rövidesen meg is érkezett az újabb válasz: „A beszállítóval való egyeztetést követően az a döntés született, hogy saját költségünkön átvesszük öntől a hibás árut, visszaküldjük a raktárba, és egy újabb terméket szállítunk le az ön címére.”

Tehát, ha nem fenyegetem meg őket a Fogyasztóvédelmi Egyesülettel, nem élek a jogaimmal, simán elutasítják a kérelmemet. No, a cserére még nem került sor, kíváncsian várom, mikor csenget a futár. Amennyiben nem történik semmi, írok egy harmadik levelet is, amelyben részletesen kifejtem, milyen káruk származhat abból, ha újságíró lévén a nyilvánosság elé tárom, hogyan bánnak a megkárosított ügyfeleikkel.