2024. április 23., kedd

Átadták Magyarkanizsa legrangosabb elismeréseit

Díszülés, koszorúzás, művelődési műsorok a községnapi rendezvénysorozaton

Négynapos ünneppel készült a magyarkanizsai önkormányzat a község napjának tiszteletére. Napra pontosan október 20-án emlékeznek meg a törökök alóli felszabadulásról, és ez alkalomból hazahívják a külföldön élő magyarkanizsaiakat, megjutalmazzák a maradandót alkotó községbelieket, és minden korosztály számára színvonalas rendezvényeket kínálnak.

Csütörtökön ünnepi díszülésen adták át a város legrangosabb elismeréseit a község, valamint a délvidéki magyarság Magyarkanizsához kötődő elöljárói és a magyarországi testvértelepülések képviselőinek jelenlétében. Az elismeréseket Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere adta át. Pro Urbe érdeméremben részesült dr. Bús Mária magyarkanizsai általános orvos. Köszönő oklevéllel jutalmazták dr. Goran Lazić magyarkanizsai tüdőszakorvost, Raffai Mária magyarkanizsai nyugdíjas vállalkozót, Tillinkó Zsuzsanna horgosi százszoros véradót, Szél János martonosi művelődésszervezőt és Gordos Péter oromhegyesi önkéntes tűzoltót. A fiataloknak járó Juventus Pro Urbe díjat ezúttal a horgosi Sós Nóra művelődésszervező vehette át.

A díjak átadását megelőzően Fejsztámer Róbert polgármester ünnepi beszédében biztató és köszönő szavakat intézett a jelenlevőkhöz, aminek bárki fültanúja lehetett, hiszen a díszülést a világhálón élőben közvetítették. Az elmúlt egy év legjelentősebb eseményeit filmben foglalták össze, melyből kiderült, hogy számos fejlesztés és megannyi esemény zajlott a község minden településén.

– Magyarkanizsa község napja önkormányzatunk egyik legnagyobb, de mindenképpen legjelentősebb ünnepe. Alkalom a számvetésre; arra, hogy beszámoljunk a terveinkről; lehetőség a találkozásra és főhajtásra, az ünneplésre. Közösségben, együtt. Évek óta arra törekszünk, hogy a községnap az értékeinkről szóljon: mindazokról, akik közösségünk fejlődéséért dolgoznak, azokról, akik kimagasló eredményeket értek el, és mindarról, amire büszkék lehetünk – legyen az épített örökség, természeti vagy kulturális érték, helytörténeti sajátosság. Mert van mire és van miért büszkének lennünk! Köszönöm, hogy idén Önök is osztoznak velünk az ünnepi pillanatokban – fogalmazott Fejsztámer Róbert polgármester, majd így folytatta:

– Csak jól előkészített tervek mentén tudunk továbbhaladni. Olyan tervek mentén, melyek az itt élők elvárásain alapulnak. Községünk 13 települése esetében ez 13 fókuszpontot jelent, hiszen mindig is az egyenlő arányú fejlesztésre törekedtünk – településeink egyikét sem hagyjuk magára. Ha csak a legnagyobb értékű és jelentőségű projektumokra gondolok, akkor az infrastrukturális beruházások, ill. azok előkészítése kerül előtérbe. A községnapi rendezvénysorozat első napján alkalmunk volt megtekinteni a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményünkben a legújabb, sikeresen kivitelezett fejlesztést: a Művészetek Háza és a Dobó Tihamér Képtár is végre korszerű légkondicionáló rendszert kapott csaknem 7 millió dinár összértékben. Horgoson nemrég készült el a kosárlabdapálya kiépítése, tervben van a járdák javítása, kerékpártartók és padok kihelyezése is. Oromhegyesen a piactér lefedésével teremtünk majd megfelelőbb feltételeket, Magyarkanizsán a Fehér Ferenc utca folytatásának aszfaltozása van soron, Oromon pedig a halottasház kibővítését jelölte meg a helyi közösség prioritásként. Martonoson a következő lépés az általános iskola épületének felújításához szükséges tervdokumentáció elkészítése – sorolta a polgármester ünnepi beszédében, majd egy komolyzenei betét után átadta a város legrangosabb elismeréseit azoknak, akik előtt most önkormányzat és közösség is fejet hajt.

Az ünnepi díszülés után a Halász téren, Magyarkanizsa legrégibb pontján megkoszorúzták azt az emlékművet, mely hirdeti, hogy: „Itt kezdődött Kanizsa”.

A folytatásban Aleksandar Oklobdžija festményeinek és vektorgrafikáinak kiállítását nyitották meg a Dobó Tihamér Képtárban. Este pedig a Szerbiai Rádió és Televízió Big Bandjének nagykoncertje zajlott, melyben hazai és külföldi filmek zenéje csendült fel.

A pénteki nap is tartogat még gyöngyszemeket. Délután ötkor Valkay Zoltán építész kalauzolja az érdeklődőket a központban található épületek történetéről mesélve, este hatkor bemutatják a magyarkanizsai vonatkozású régészeti kiskönyvet a képtárban, majd hétkor a Cnesa nagytermében az Angliában élő és erre az alkalomra hazalátogató Gordana Kostić opera-énekesnő estje ígér nem mindennapi élményt.