2024. április 20., szombat
BIRKÓZÁS – U23-AS VB

Szuszaki történelmi sikere

A Pontevedrában zajló U23-as világbajnokság csütörtöki versenynapja a történelmi győzelmekről szólt. A legnagyobb figyelmet a japán csodalány, Jui Szuszaki érdemelte ki, aki a birkózás történetében először csinálta meg az ún. grand slamet, azaz minden korosztályban immár világbajnok, és olimpiát is nyert. A mosolygós japán nagylány egyébként úgy érkezett a spanyol városba, hogy egy hónappal ezelőtt megnyerte a harmadik felnőtt-világbajnokságát Belgrádban, de ez a titulus még hiányzott neki. Nos, úgy lett U23-as aranya, hogy a négy meccsén összesen 4:47 percet töltött a szőnyegen, és az sem elhanyagolható tény, hogy immár három éve nem csináltak rajta pontot, nagy versenyeken pedig hihetetlen 158:0 a győzelmi aránya!

S ha már a japánoknál tartunk, meg kell említeni Nonoka Ozaki nevét is. Ő az elődöntőben technikai tussal győzte le a kanadai címvédőt, Ana Godinez Gonalezt, teljessé téve így a 62 kg-os „őrületet”: a magyarkanizsai Fábián Anna technikai tussal kapott ki a török Yagmur Cakmaztól, ő szintén technikai tussal veszített Godinez ellen, s lám, a címvédőt is le lehet győzni ilyen arányban! Azért ne feledjük, hogy Ozaki már felnőtt világbajnok…

Örültek a japánok, de nagy volt az öröm a kolumbiaiak körében is, hiszen Tatiana Renteria (76 kg) meg az országának szerezte meg az első U23-as vb-titulust. Róla már tavaly sejteni lehetett, hogy elérheti a csúcsot, hiszen akkor ezüstöt nyert, és most sem volt könnyű dolga, mert szoros 2:1-re győzte le az amerikai Dymond Guilfordot.

Világbajnokok, nők, 50 kg: Jui Szuszaki (japán). 55 kg: Moe Kijooka (japán). 59 kg: Humeka Tokuhara (japán). 68 kg: Nesrin Bas (török), … 5. Szabados Noémi (magyar). 76 kg: Tatiana Renteria (kolumbiai).