2024. április 20., szombat

Áttörték a sodrosi kordont, később pedig egy kereszteződésben tüntettek - VIDEÓ

Vasárnap este ismét összegyűltek a demonstrálok Újvidék Sodros városrészében, hogy megakadályozzák a negyedik híd építésének munkálatait. A tömeg később az Ivo Andrić és a Car Lazar utca kereszteződésében akadályozta a forgalmat. A 021.rs hírportál értesülése szerint több százan lehettek a helyszínen, közülük pedig néhányan meg is sérültek.

A Vajdasági RTV beszámolt róla, hogy Sodroson a demonstrálók most is megpróbálták áttörni a felállított kerítéseket, sőt három füstbombát is a rendőrség közé hajítottak. Közben azt kiabálták, addig nem fognak leállni az akciókkal, amíg a rendőrség át nem áll az ő oldalukra. Egy helyen sikerült is nekik áttörni a kordont, de a különleges egységek megfékezték őket. Nem hivatalos értesülések szerint öt ember megsérült az akcióban. 

A demonstrálók azt is követelték, hogy betekintést nyerhessenek az épülő híd projektjébe, tudni szeretnék a kivitelezés árát. Mint korábban megírtuk, a kínai CRBS cég kijelentette, hogy kártérítést fog követelni a rongálásokért, valamint bírósági pert indít az esetleges újabb incidensek miatt.

A Tanjug értesülése szerint Đorđe Miketić parlamenti képviselő is a helyszínen tartózkodott, mielőtt őrizetbe nem vette volna a rendőrség, később viszont képviselői mentelmi jogára hivatkozva elengedték. A demonstrálók között több ellenzéki politikus is volt: Aleksandar Jovanović Ćuta (Moramo), Radomir Lazović (Ne davimo Beograd) és Borislav Novaković (Narodna stranka).