2024. április 18., csütörtök
BIRKÓZÁS – U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG

Ismét Annának szurkolhatunk

A spanyolországi Pontevedrában tegnap megkezdődött az U23-as birkózó-világbajnokság. A szerbiai csapat három versenyzővel vágott neki az útnak. Mi nyilván a magyarkanizsai Fábián Anna (62 kg) eredményeire vagyunk a legkíváncsibbak, már csak azért is, mert a KIMBA-ban készülő kiválóságunk márciusban egészen a döntőig menetelt a Plovdivban megrendezett Európa-bajnokságon, ahol magyar és német ellenfelet legyőzve végül tisztes helytállással, az azeri Alijevától elszenvedett 6:2-es vereséggel állhatott fel a dobogó második fokára. Ha jó sorsolást kap, Anna itt is éremközelbe juthat, először pedig csütörtökön lép majd szőnyegre. Anna egyébként a belgrádi felnőtt-világbajnokságon is fellépett, de edző édesapja, Fábián Ákos már akkor jelezte, számukra ez a vb az idény legfontosabb megmérettetése, hiszen Anna utolsó éves U23-as versenyző. Rajta kívül a fiúknál kötöttfogásban Aleksa Ilić (77 kg) és Luka Katić (97 kg) utazott ki. Ilićről a tapasztaltabb szerbiai versenyzők azt mondták, nagyon tehetséges fiú, de nyilván a lámpaláz megzavarta, mert már a nyolcaddöntőben kikapott (3:1) a német színekben fellépő Ibaevtól. Az első versenynapon még az 55, a 63, a 87 és a 130 kg-ban kezdődtek meg a küzdelmek.

A magyarok nagyobb csapattal utaztak, s joggal várhatnak jó eredményt, mert ebben a korcsoportban már többen is szereztek világérmet, és három olyan versenyzőjük is van (Szőke Alex, Váncza István, Vitek Dáriusz), akik már a felnőttmezőnyben is bizonyítottak. Bácsi Péter, a MBSZ szakmai igazgatója a kötöttfogású mezőnyben három érmet tippel, köztük aranyat is, a szabadfogásúaknál és a lányoknál pedig inkább pontszerző helyeket vár, de természetesen e fogásnemekben is benne lehet egy-egy medál.

A magyar csapat, kötöttfogás, 63 kg: Kecskeméti Krisztián. 67 kg: Váncza István. 77 kg: Tösmagi Attila. 82 kg: Dömök Péter. 87 kg: Takács István. 97 kg: Szőke Alex. 130 kg: Vitek Dáriusz. Szabadfogás, 65 kg: Halidov Gamzetgadzsi. 79 kg: Nagy Zsombor. 92 kg: Angyal Krisztián. 97 kg: Végh Richárd. 125 kg: Korcsog Milán. Nők, 50 kg: Szekér Szimonetta. 55 kg: Bognár Erika. 59 kg: Szabó Nikolett. 62 kg: Szőke Anna. 68 kg: Szabados Noémi.

Változik az olimpiai kvalifikációs verseny

A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) a hivatalos honlapján bejelentette, hogy a 2024-es párizsi olimpiára más módon lehet kvótát szerezni, mint a 2021-ben rendezett tokiói játékokra. A közleményében leszögezi, Párizsban marad a tokiói minta, azaz a három szakág 6-6 súlycsoportjában 16-16 fős mezőnyök szerepelnek, tehát összesen 288 kvótát lehet megszerezni. A legnagyobb változást az jelenti, hogy a világbajnokságon ezúttal nem 108, hanem mindössze 90 kvótáért küzdenek a versenyzők – az arany-, az ezüst- és a bronzérmesek automatikusan kvalifikálják magukat, az ötödik helyezetteknek viszont birkózniuk kell egymással a Párizsba szóló repülőjegyért. A kvalifikációs időszak második szakasza az eddig megszokott metódusban zajlik, a kontinentális kvalifikációs versenyeken minden súlycsoportban az első két helyezett szerez kvótát, ezzel 144 birkózó harcolja ki a játékokon való részvétel jogát. A harmadik, egyben utolsó, világkvalifikációs viadalon az eddig megszerezhető kettő helyett ezúttal három kvóta talál gazdára (összesen 54) – ezen a megméretésen a súlycsoportok bronzérmesei szőnyegre lépnek egymás ellen a kvalifikációért.

A párizsi olimpiáért csak azok a versenyzők küzdhetnek, akik 2006. december 31-én vagy az előtt születtek. Az országos szövetségek a kontinentális kvalifikációs viadalon maximum annyi birkózót szerepeltethetnek, ahányat a 2024-es kontinensbajnokságon indítottak.

Az olimpiai kvalifikációs versenyeknek egyelőre csak az időpontja van meg, a rendező város még nincs. Világbajnokság (2023. szeptember 16–24.), európai kvalifikációs verseny (2024. április 4–7.), világkvalifikációs verseny (2024. május 9–12.).