2024. április 26., péntek

Kúla az elsők között

Nyolcadszor írta ki a szerb kormány a középületek energiahatékonyságát javító pályázatát

Kúla az első hely Szerbiában, amely sikeresen befejezte az általános iskolák energiahatékonyságának növelését célzó projekt megvalósítását – mutatott rá tegnap Zorana Mihajlović energiaügyi és bányászati miniszter, és hangsúlyozta, hogy látogatásához azért választotta ezt az önkormányzatot, mert itt épült meg az első szerbiai szélerőmű, jelenleg két naperőmű épül ott és a LED-es közvilágításon is dolgoznak, mindez pedig arról árulkodik, hogy ez az önkormányzat mennyire elkötelezte magát az energiahatékonysági problémák megoldására.

Mihajlović felkérte az önkormányzatokat, hogy vegyenek részt az energiahatékonysági pályázatokon, ugyanis van pénz. Hozzátette, az energiahatékonysági projekteknél a források 70 százalékát a minisztérium biztosítja, 30 százalékát az önkormányzat, a hőszigetelésnél pedig 50-50 százalékban osztoznak.

A kúlai Isa Bajić Általános Iskola az első épület Szerbiában, amelyen a középületek energiahatékonyságát növelő nemzeti program keretében napelemek telepítésére vonatkozó projektet valósított meg. A becslések szerint ezzel mintegy 40 százalékkal csökken az áramfogyasztás, a beruházás értéke pedig 2,7 millió dinár.

– Ez a nyolcadik középületek energiahatékonyságát növelő országos pályázat és több mint kétmilliárd dinár értékű. Amikor tönk szélén álló önkormányzat jelentkezik, akkor a projekt értékének 70 százalékánál is több pénzt oszthatunk ki. A pénz nem gond, csak az a fontos, hogy mindannyian megértsük, jelentkezni kell a kiírt pályázatokra – mutatott rá az energiaügyi miniszter.

Damjan Miljanić, Kúla önkormányzatának elnöke szerint a naperőművek új korszakot jelentenek a polgárok és a közintézmények számára.

– A polgárok érdeklődése rendkívül nagy, és különösen örülünk, hogy a minisztérium ennyi energiát fektet abba, hogy mindezt a polgárok számára nyilvánosságra hozzák – hangsúlyozta Goran Nonković, a Nyugat-bácskai körzet vezetője.

A Nyugat-bácskai körzet az illetékes minisztériummal együtt több mint 72 millió dinárral vesz részt az összes bejelentett energiahatékonysági program keretében támogatott projektekben.