2024. május 4., szombat

Idejében kezdődik a fűtési idény

Az illetékes miniszter szerint van elég energia az országban – A Srbijagas igazgatója esetleges robbantások miatt takarékoskodna

Az ország energetikai rendszere készen áll a fűtési idény kezdetére, így nincs ok arra, hogy az október 15-ei kezdést elodázzuk – oszlatta szét a kételyeket tegnap délután Zorana Mihajlović energiaügyi miniszter az energiaellátás biztonságát követő munkacsoport ülése után. A találkozón az idén is az energiaszektor résztvevői képviseltették magukat: a Szerbiai Villanygazdaság (EPS), a Szerbiai Elektromos Hálózat (EMS), a Szerbiai Áramelosztó (EDS), a Srbijagas Közvállalat, illetve a távfűtő művek képviselői mellett az Energiatakarékossági Igazgatóság is ismertette a munkajelentését. Ezek alapján csupán néhány technikai ellenőrzésre van még szükség ahhoz, hogy az országban elkezdődjön a fűtési idény – tájékoztatták a nyilvánosságot az energiaügyi miniszter kabinetjéből.

Korábban ugyanis egymásnak ellentmondó információk jelentek meg a szerb sajtóban a fűtési idény kezdetéről: a Szerbiai RTV bejelentette, hogy a nap folyamán döntenek arról, hogy a kedvező időjárás miatt elodázzák-e a fűtés kezdetét országunkban. A médiafelületeken viszont már ezelőtt olyan hírek kaptak szárnyra, amelyek szerint már született döntés arról, hogy október 15-éről 31-ére halasztják a fűtési idény kezdetét. Ezt az energiaügyi és bányászati minisztérium tagadta: hivatalos közleményében kiemelte, hogy egy távfűtő vállalattal sem folytattak ilyen jellegű beszélgetést, és hozzátette, hogy Szerbiában minden kész a fűtési idényre, ugyanis elegendő energiamennyiséggel rendelkezik az ország.

(Fotó: Diósi Árpád)

(Fotó: Diósi Árpád)

A minisztérium közleményében kiemelték, hogy az érvényben levő energiaügyi rendelkezések alapján a távfűtő művek az önkormányzatok hatáskörébe tartoznak: a törvény ugyanis teret ad arra, hogy az önkormányzatok az aktuális helyzethez mérten döntsenek a fűtési idény kezdetéről és végéről. Ugyanakkor a rendelkezések kitérnek arra is, hogy rendes körülmények között a lakótömböknek és az üzlethelyiségeknek október 15-től április 15-ig kötelesek biztosítani a fűtést a távfűtő vállalatok. A fűtési idény azonban korábban is kezdődhet, illetve tovább is tarthat, ha a kinti hőmérséklet ezt megköveteli. Október 1-jétől 14-ig, illetve április 16-tól május 3-ig ugyanis azokon a napokon is fűtenek, amelyeken az előző napi utolsó, illetve az aznapi első meteorológiai előrejelzés azt mutatja, hogy a hőmérséklet 12 fok alá esik. Alapul a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet adatait veszik – magyarázták az energiaügyi minisztérium közleményében.

Ugyanitt hangsúlyozták, hogy az ország energiarendszere összetett: senkinek sincs érdekében kibillenteni egyensúlyából egy országos szintű komplex hálózatot. A polgárok ugyanis, ha nem számíthatnak az egyik energiaforrásra, akkor azonnal másikra váltanak. A fűtés esetében legtöbben a villanyáramra térnének át, ami viszont jelentősen terhelné és bizonytalanná tenné az áramellátást.

BAJATOVIĆ: TARTALÉKOLNI KELL A TARTALÉKOKAT

A minisztérium közleményének megjelenése előtt a fűtési idény kezdetéről a Prva televízió műsorában Dušan Bajatović, a Srbijagas Közvállalat igazgatója is beszélt. Hangsúlyozta, hogy eddig még senki nem emlegetett olyan határozatot, amellyel elodáznák a fűtési idény kezdetét az országban. Amennyiben azonban erre sor kerül, azt természetesen tiszteletben tartja a Srbijagas is – mondta az igazgató.

Bajatović kiemelte, hogy „ha csökken a hőmérséklet, akkor már holnaptól megkezdődhet a fűtés az országban”. Hozzátette: Szerbiának van elég gáztartaléka, de ha az időjárás megengedi, akkor miért ne takarékoskodnánk? Azt szeretnék ugyanis, ha minél később lenne szükség arra, hogy a tárolókból biztosítsák a fűtést. Takarékoskodni akarnak arra az esetre, ha „valamilyen szerencsétlenség vagy előreláthatatlan robbantás történne” – fogalmazott az igazgató. Kiemelte, hogy állami határozat alapján további mennyiségeket szereznek be gázolajból, kőolajból és dízelből azért, hogy az országban működő távfűtő vállalatok mindegyike átállhasson ezekre az energiaforrásokra, abban az esetben, ha az Északi vagy a Török Áramlat bármi módon működésképtelenné válna.

Ugyanakkor jelenleg arra is törekszenek, hogy a beszerzett gázból termeljenek minél több áramot, ezzel is megtakarítva azt a szénmennyiséget, amely szükség esetén működtetné az erőműveket – magyarázta a Srbijagas első embere.

MENNYIÉRT MELEGSZÜNK?

Bajatović szerint a gáz ára továbbra is azon a szinten marad, amelyet azok a lakosok is ki tudnak fizetni, akik minimálbérért dolgoznak. Nem a polgárokat terhelik ugyanis azzal az árkülönbséggel, amely a szerb és orosz államfő közötti megegyezés alapján negyedévenként változik.

Mint ismeretes, jelenleg a Srbijagas 353 eurót fizet ezer köbméter orosz gázért, ez az ár azonban az év végére 420-ra emelkedik. 2023. első negyedében 430 eurót fizetünk ezer köbméterért, a fűtési idény végére pedig előreláthatólag 388 euróra visszaesik a gáz ára. A változások nem hatnak ki a lakosokra, hisz a rájuk kiszabott átlagár és a beszerzési ár közötti különbséget az állam állja – mondta Bajatović. Hangsúlyozta: az iparra sem szabnak ki jelentős drágulást.

A Fogyasztóvédelmi Egyesület álláspontja szerint azonban amennyiben valamiért mégis elodáznák a fűtési idény kezdetét, akkor csökkenteni kell a távfűtő művek által kiadott számlákon feltüntetett díjakat is. Nenad Bumbić, az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a fogyasztók terület alapján fizetik a szolgáltatást a távfűtő műveknek akkor is, ha azok jelentősen kevesebb energiát használnak el, mint amennyit a területalapú felmérések előreirányoznak.

– A szerbiai távfűtő művek évtől függően 20–40 százalékkal több energiamennyiséget számláznak le a fogyasztóiknak, mint amennyit felhasználnak a fűtési idényben. Megértjük, hogy a globális energiaválság miatt takarékoskodni kell, de a fogyasztók iránt mégsem méltányos az, hogy abban az időszakban is fizessék a fűtést, amelyben nem használják a szolgáltatást – mondta a fogyasztóvédők képviselője.