2024. május 5., vasárnap

Tiszta levegőt a közintézményekbe!

Magyarkanizsán erre is gondolnak

Nyolc közintézmény kapott levegőtisztító berendezést Magyarkanizsán az önkormányzat jóvoltából, mégpedig a rendőrség, a pravoszláv és a katolikus nagytemplom, az Art Café, a Szent Száva Szerb Művelődési Egyesület, az egészségház Covid rendelője és a városháza nagyterme. Az intézmények vezetőinek hétfőn adták át a berendezéseket, amelyekről Bojan Janković beszállító elmondta, hogy napjainkban nagyon fontos szerepet töltenek be. Mint kifejtette, ezeket a műszereket zárt térben kell használni, csukott ablakoknál és attól függően, hogy dohányzó vagy nemdohányzó részről van szó, az időtartamuk is változó. Mint ismertette, a piacon legjobb műszer kiszűri a baktériumokat, a vírusokat, véd a fertőzésektől és uv lámpával van ellátva. Az öt filtert és ionizátort tartalmazó eszköz száz négyzetméternyi területet képes megtisztítani a kórokozóktól és ezáltal hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

Tisztábban és egészségesebben – ezt eredményezi a beruházás (Fotó: Puskás Károly felvétele)

Tisztábban és egészségesebben – ezt eredményezi a beruházás (Fotó: Puskás Károly felvétele)

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere abbéli reményének adott hangot, hogy a jövőben több intézményt is meg tudnak majd ajándékozni ilyen berendezéssel, mely jó szolgálatot tehet falun, városon egyaránt. A nyolc nagy kapacitású tisztítót Tomin Zoran, a községi tanács környezetvédelemmel megbízott tagja is örömmel fogadta, aki szerint ezzel a beruházással a község egyedülálló szintre emelkedett, hisz ezzel is azt bizonyítják, hogy a köz érdeke és a lakosok egészsége első helyen áll.

A berendezéseket átvevők közül a Szent Száva Szerb Művelődési Egyesület vezetőségének tagja, Vadász Kornélia is örömét fejezte ki, mert mint mondta, minden egyes nap van valamilyen próba az egyesületben és ezzel is javíthatnak a levegő minőségén, ami az egészség szempontjából fontos tényező.

A nyolc berendezést hétfőn már át is adták és üzembe is helyezik, az elkövetkezendőkben pedig egyéb közintézmények is számíthatnak efféle beruházásra, ami kis lépésnek tűnik, de nagyon is jelentős hosszú távon.