2024. április 19., péntek

Fecskét látok, szeplőt hányok

Tízezer madár egy napon – Természetjárók között a madármegfigyelő hétvégén

Az elmúlt hét végén, október 1–2-án az Ókontinens minden országában kilátogattak a madárvilág kedvelői a természetbe, hogy részt vegyenek az immár 30. Európai Madármegfigyelő Napokon, amelyet a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indított útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület aktivistái több mint harminc helyszínen szerveztek madármegfigyelést és -számlálást, a madárkedvelők, a laikus érdeklődők is csatlakozhattak az előre meghirdetett helyszíneken a csoportos terepbejárásokhoz.

A Tisza vidékén is több helyszínen szervezték meg az akciót, az óbecsei és a Kispiac alatti Kapitány-rét halastavon, a Csóka melletti Kopó sziksóstón stb. A Kapitány-rét halastavon 14 fős csoport gyűlt össze, akiket Mirjana Rankov és Ágoston Attila tapasztalt madármegfigyelők vezettek körbe, és távcsövek, teleszkópok segítségével összeírták, számba vették a látott fajokat.

– Ilyenkor ősszel főleg a vizek mentén nagy a madármozgás, javában vonulnak a récék, partimadarak, bíbicek, nagyon sok a kóborló sirály és más vízimadár. Vannak átvonuló és északról hozzánk telelni érkező madárfajok, már megjelentek az első darvak is. A nádasokban és bokrosokban énekesmadarak mozognak – mondták a madármegfigyelő csoport vezetői, hozzátéve, hogy a halastavon összesen több mint tízezer madarat sikerült számba venni reggel nyolc órától délután egy óráig.

– A nagy vízfelület a szárcsák és vadkacsák pihenő- és táplálkozóhelye. A leengedett tóegységek iszapos medre pedig a cankókat, liléket, partfutókat vonzza. A legszámosabbak, mintegy háromezer egyeddel, a dankasirályok voltak, fekete szárcsából is közel kétezret láttunk. A seregélyek is többezres csapatban mozogtak a környéken. Akadtak ritkán megfigyelhető madárfajok is a tavon, sikerült látni két-két halászsast és lócsért is. A Járáson megfigyeltünk két parlagi sast és egy kerecsensólymot, mindkettő a környékünk ritka, fokozottan védett fészkelő ragadozómadara. Összesen 70 madárfajt sikerült feljegyezni, eredményes madármegfigyelő hétvégén vagyunk túl. Az adatokat a többi helyszínhez hasonlóan Újvidékre küldtük összegzésre a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület központjába – mondták a madármegfigyelő csoport vezetői.

A Kapitány-réten végzett madármegfigyelés résztvevői között a legfiatalabb Sóti Luca hétéves zentai elsős kisdiák volt, akinek a szép fehér tollú, csapatosan járó sirályok a kedvencei.