2024. április 24., szerda

Meghatározó ismeretek, élmények

Ötvenkilenc elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

Szerbia-szerte hétfőn fogadták a felsőoktatási intézményekben az elsőéves hallgatókat. Mint Branko Ružić oktatási miniszter kijelentette: 45 ezren kezdhették meg felsőfokú tanulmányaikat, és közülük mintegy 30 ezren az állami költségvetés terhére.

Ebben a tanévben 59 elsőéves hallgatója van a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karnak. A hétfői tanévnyitó ünnepségen az intézmény elsőéves hallgatói, oktatói és munkatársai vettek részt. A fakultáson az idén az új akadémiai év négy alapképzéssel indul, ezek a következők: okleveles tanító szak, okleveles óvodapedagógus szak, okleveles kommunikátor szak és a nevelői szak.

Az eseményen az intézmény elsőéves hallgatói, oktatói és munkatársai vettek részt (Fotó: Dér Dianna)

Az eseményen az intézmény elsőéves hallgatói, oktatói és munkatársai vettek részt (Fotó: Dér Dianna)

Az ünnepélyes tanévnyitón dr. Pintér Krekić Valéria, oktatással megbízott dékánhelyettes köszöntötte a „gólyákat", majd rövid tájékoztatást adott az egyetemi életről, továbbá arra biztatta a hallgatókat, hogy éljenek a kar és a Szabadka nyújtotta lehetőségekkel, vegyenek részt szabadidős programokon, rendezvényeken, illetve kulturális eseményeken.

Beszédében egyebek mellett szót ejtett még a diákcsere- és ösztöndíj-programokról, az intézmény könyvtáráról és műhelymunkáiról is.

– Legyenek büszkék arra, hogy a kar hallgatói közösségének tagjaivá váltak, illetve arra is, hogy vállalják azt a megtisztelő felelősséget, hogy a vajdasági magyarság leendő generációit fogják nevelni és oktatni. Életük legfontosabb időszakát kezdik most. Itt válnak igazán felnőtté, tudásukat a maguk és a társadalom hasznára fordíthatják. Ha élnek az egyetemi kar adta lehetőségekkel, egész életükre meghatározó ismereteket, kapcsolatokat, élményeket szerezhetnek – emelte ki dr. Pintér Krekić Valéria, oktatással megbízott dékánhelyettes. A tanévnyitón az egyetemisták megismerhették leendő tanáraikat, a vezetőségek tagjait és a szakszolgálatok munkatársait is, majd a hagyományokhoz híven a gólyák fogadalomtételére is sor került, akik az egyetemi eskü letétele után annak teljes jogú tagjaivá váltak. A rendezvény zárásaként Dudás Éva, a tanulmányi hivatal vezetője ismertette a hallgatókkal a tanévkezdéshez szükséges tudnivalókat. Az eseményt egyébként az MTTK Band fellépése színesítette.