2024. április 20., szombat

Oroszország magához csatolta a négy ukrán régiót

Oroszország a saját területéhez tartozónak nyilvánított négy ukrajnai régiót: Herszont, Zaporizzsját, Donyecket és Luhanszkot. A hivatalos ceremóniát pénteken tartották meg Moszkvában, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az „annexióról" szóló hivatalos dokumentumot.

Az érintett négy régió oroszok felügyelete alatt álló területeink az elmúlt napokban „népszavazást" tartottak, amelyen szinte száz százalékos eredményt értek el azok a szavazatok, amelyek az Oroszországhoz való csatlakozást támogatták. A „népszavazás" eredményét ugyanakkor nem ismerik el a nyugati országok, az Európai Unió, Magyarország és Szerbia sem.

A BBC tudósítása szerint Putyin arról beszélt, hogy az érintett területeket újjáépítik, azt azonban nem említette meg, hogy az infrastruktúrát az orosz csapatok bombázták szét.

A Guardian arról írt a bejelentés előtt, hogy egyelőre nem tudni, pontosan mi lesz a helyzet azzal a két régióval – Zaporizzsja és Donyeck –, amelyeknek csak egy része áll orosz fennhatóság alatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök mielőtt aláírta volna a dokumentumot Moszkvában, beszédet tartott amelyben nagyjából mindenért a nyugati országokat tette felelőssé.

Putyin szerint a „ruszofób" és „gyarmatosító" Nyugat szét akarja rombolni Oroszországot, továbbá azzal vádolta meg az USA-t és szövetségeseit, hogy hibrid háborút folytatnak Oroszország és az ukrán szeparatista területek ellen és szerinte a Nyugatnak nincs joga ahhoz, hogy a demokráciáról beszéljen. Putyin azt is állította, hogy a nyugati országokban „tiszta sátánizmus" van jelen.