2024. április 26., péntek

Dobiti i nesebično dati

U mentorskom programu do sada je učestvovalo oko 30 mentora i 100 mentorisanih

Alumni sastanak „Vojvođanskog mentorskog programa”, koji su organizovali Državni sekretarijat za nacionalnu politiku Kabineta premijera Mađarske, Fondacija „Prosperitati” i Udruženje preduzetnika vojvođanskih Mađara, u profesionalnom partnerstvu sa Design Terminalom, protekao je u duhu sumiranja i planiranja. U Vojvodini je do sada dva puta organizovan mentorski program, uskoro počinje i treći ciklus, a još se mogu do kraja meseca predati prijave.

(Foto: Edvard Molnar)

(Foto: Edvard Molnar)

Manifestaciju održanu prošle nedelje u Hotelu „Artist” u Subotici pored predstavnika dosadašnjih učesnika mentorskog programa su svojim prisustvom učinili svečanijim, između ostalih Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Virag Hajnal, glavna načelnica odeljenja za strategiju Državnog sekretarijata nacionalne politike pri kabinetu i Ester Čalokezi, generalni konzul generalnog konzulata Mađarske u Subotici.

Ištvan Pastor je svoj govor za ovu priliku započeo oživljavanjem istorijskih činjenica vezanih za zgradu u kojoj se nalazi Hotel „Artist”, ukazujući na tačke veze između prošlosti i sadašnjosti, kao i na nepromenjena osnovna načela nacionalne politike u proteklih sto godina. U ovoj zgradi je dr Đerđ Šanta vodio privatni sanatorijum. Doktor je bio predsednik Mađarske partije između 1922. i 1929. godine. Ovo je važno jer je upravo ta partija 1922. godine formulisala zadatke mađarske politike u odnosu na odvojene teritorije – naglasio je Ištvan Pastor, napominjući da, ako se tadašnja dokumenta „prevedu” na jezik treće decenije 21. veka, ispada da se o istom pisalo i pre sto godina, i da su formulisali zadatak koji je i danas aktuelan, a to je očuvanje mađarskog identiteta članova zajednice i obezbeđivanje prosperiteta u domovini.

Ištvan Pastor: Prosperitet u domovini podrazumeva preduzetništvo, zapošljavanje i socijalnu sigurnost (Foto: Edvard Molnar)

Ištvan Pastor: Prosperitet u domovini podrazumeva preduzetništvo, zapošljavanje i socijalnu sigurnost (Foto: Edvard Molnar)

Sredstvo očuvanja identiteta je napor koji se vrši u obrazovanju, informisanju, kulturi i upotrebi jezika, čiji institucionalni okvir daje Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, dok se pod prosperitetom u domovini podrazumeva preduzetništvo, zapošljavanje i socijalna sigurnost – naglasio je Ištvan Pastor. Kako je istakao, ovo potonje ima i imalo je različita sredstva za realizaciju, ali je u poslednjih 6-7 godina najvažnija postala Fondacija „Prosperitati”.

NIJE SAMO ISKLJUČIVO NOVAC NEOPHODAN ZA NAPREDAK

– Nedugo nakon što je Fondacija „Prosperitati” počela sa radom, počeli smo da razmišljamo kako da organizujemo mentorski program, jer smo bili ubeđeni da nije samo dovoljno davati novac preduzećima, već treba voditi računa i o prevazilaženju teških trenutaka. Godinama smo radili na realizaciji plana, pokušavali, u početku bezuspešno, a na kraju zahvaljujući Virag Hajnal program je kreiran uz pomoć Design Terminala. Neverovatno sam ponosan na ovaj program, jer on ilustruje vrline naše zajednice i naših preduzetnika. Nije samo da vole da dobijaju, već umeju i da daju, i to nesebično. Ako dosadašnje aktivnosti Fondacije „Prosperitati” imaju rezultat koji se ne može meriti gvožđem, onda je to preduzetnička solidarnost i veze izgrađene u sferi preduzetništva. Većina mentora i velikih preduzetnika nisu se ni poznavali na početku programa, ali sada pomažu jedni drugima. To nigde drugde nije postignuto, jer iako postoje konkursi, dodeljene subvencije i izgrađena fabrička unapređenja, niko drugi nije uspeo da stvori atmosferu i praksu da se držimo jedni za druge koju smo mi stvorili – rekao je Ištvan Pastor, a zatim je rekao da je do sada u programu angažovano oko 30 mentora i registrovano 100 mentorisanih. Na kraju je izrazio nadu da će se ove brojke značajno povećati u budućnosti. Doći će vreme kada novca neće biti mnogo, ali se posao ili ideja mogu promovisati ne samo novcem, već i onim što imate, na primer, znanjem, dobrom namerom i spremnošću da pomognete, rekao je predsednik SVM-a.

FORMIRALA SE JEDNA JAKA ZAJEDNICA

Balint Juhas, upravitelj Fondacije „Prosperitati” sa zadovoljstvom je konstatovao da je uspešno organizovana manifestacija, na kojem će se obići učesnici prve dve sezone mentorskog programa, kao i dosadašnji rezultati i uspesi i krenuti u planiranje novog ciklusa. Direktne rezultate mentorskog programa nemoguće je meriti u evrima, kilogramima, metrima ili procentima, nastavio je on. Kako je dodao, cilj je bio jačanje preduzetničke sfere i saradnje u okviru nje. Činjenica da je Udruženje mladih preduzetnika Vojvodine izraslo i da će i ubuduće nastaviti da deluje kao Udruženje preduzetnika vojvođanskih Mađara, kao i činjenica da su najveće kompanije i poslodavci vojvođanskih Mađara članovi, opipljiv je dokaz zajedničkog rada i truda – naglasio je Balint Juhas. On je istakao da je zahvaljujući mentorskom programu između učesnika formiran niz privrednih saradnji. Prema njegovim rečima, postoji i primer da je jedan od mentora praktično isključivo mentorisao svoje sadašnje izvođače. Formirana je jaka zajednica, napomenuo je on, rekavši da se zainteresovani mogu prijaviti da budu mentorisani do 30. septembra, ali u isto vreme poziva i dosadašnje mentore na saradnju. Pripremne aktivnosti će se odvijati od 1. do 17. oktobra, kao što je razvrstavanje između početnih i naprednih nivoa, program počinje u oktobru, a zatim će, uz podršku državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske i Dizajn Terminala, isti postupak biti sproveden do maja, koji je bio i u prethodna dva ciklusa – objasnio je Balint Juhas.

Balint Juhas: Direktne rezultate mentorskog programa nemoguće je meriti u evrima, kilogramima, metrima ili procentima (Foto: Edvard Molnar)

Balint Juhas: Direktne rezultate mentorskog programa nemoguće je meriti u evrima, kilogramima, metrima ili procentima (Foto: Edvard Molnar)

VRATA UDRUŽENJA SU OTVORENA

Sledeći je govorio Bela Meheš, odlazeći predsednik Udruženja mladih preduzetnika Vojvodine, koji je do sada učestvovao u programu kao partner, podsetio je na okolnosti formiranja udruženja, postavljene ciljeve i dosadašnje aktivnosti udruženja. Neophodnost pomaganja je formulisana od početka, do sada je mentorski program doneo rezultate o kojima se ranije nije ni sanjalo – napomenuo je on. Kako je dodao, programu se dive svuda u Panonskoj niziji, pošto je prvo organizovan u Vojvodini.

Bela Meheš: Mentorski program je doneo rezultate o kojima se ranije nije ni sanjalo (Foto: Edvard Molnar)

Bela Meheš: Mentorski program je doneo rezultate o kojima se ranije nije ni sanjalo (Foto: Edvard Molnar)

– Zahvaljujući mentorskom programu, formulisana je ideja da se u udruženje ne integrišu samo mladi preduzetnici, već svi preduzetnici vojvođanskih Mađara. Proizlazeći iz toga, udruženje smo transformisali u Udruženje preduzetnika vojvođanskih Mađara. Kao rezultat toga, sve mađarske kompanije koje posluju u Vojvodini mogu da se upišu, i sa time obogate saradnju. Udruženje je zvanično registrovano, a sastav predsedništva je promenjen - izvestio je Bela Meheš o razvoju događaja.

Potom se skupu obratio Tamaš Tot, predsednik Udruženja preduzetnika vojvođanskih Mađara. Prema njegovim rečima, biti član jednog uspešnog tima je odgovornost. Cilj udruženja je da njegova delegacija u narednom periodu obiđe Vojvodinu i upozna se sa što više mađarskih preduzetnika, jer veruje da zajedno mogu da postignu velike rezultate. Kroz veze i razmenu pozitivnih i negativnih iskustava, preduzeća samo mogu da ojačaju i postanu ključni igrači u privrednom životu Vojvodine, doprinoseći tako razvoju svog užeg i šireg okruženja – naglasio je Tamaš Tot.

Tamaš Tot: Biti član jednog uspešnog tima je odgovornost (Foto: Edvard Molnar)

Tamaš Tot: Biti član jednog uspešnog tima je odgovornost (Foto: Edvard Molnar)