2024. március 28., csütörtök

Hill magyarázatot követel, milyen dokumentumot írt alá New Yorkban Szerbia és Oroszország

Christopher Hill, az USA szerbiai nagykövete magyarázatot követel arra, milyen dokumentumot írt alá New Yorkban Szerbia és Oroszország éppen abban a pillanatban, amikor az utóbbi állammal szinte senki sem szerződik – számol be a 021.rs hírportál.

Hill elmondta, hogy a múlt héten kiváló tárgyalásokat folytatott Szerbia és az USA, azonban ezek után mégis értesültek az említett esetről. Azt azonban nem tudja, mi állhat az Oroszországgal aláírt dokumentumban, mivel az nem nyilvános.

Annyit tudni, hogy Nikola Selaković és Szergej Lavrov az ENSZ New York-i közgyűlését követően írtak alá egy, a szerb és az orosz külügyminisztériumot érintő, két évre szóló szerződést. Selaković elmondta, hogy ez egy olyan technikai megállapodás, amelyet már 1996 óta alkalmaznak, jövőbeli kérdéseket tartalmaz a kétoldalú kapcsolatokkal, valamint a Koszovóval kapcsolatos ENSZ-konzultációval összefüggésben. Nincs benne szó biztonságpolitikáról.

Többen is kritizálták, amiért Szerbia éppen most írt alá megállapodást Oroszországgal, még akkor is, ha annak tartalma nem jelentős. Egyes szakértők szerint a közeljövőben nagyon erős nyomás fog az országra nehezedni arra irányulóan, hogy szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben.