2024. április 23., kedd

Dráguló bankkölcsönök ideje

Az Euribor növekedésével az euróban felvett hitelek törlesztőrészletei is emelkednek

Három hónappal ezelőttig az Euribor (európai irányadó bankközi kamatláb) még mínuszban volt, az utóbbi egy hónapban azonban növekedése drasztikusan felgyorsult, és pillanatnyilag 1,74 százalékon van. Mivel az euróban folyósított hitelek kamatait az Euribor alapján számolják el azoknak, akik ilyen kölcsönt vettek fel, a következő havi törlesztőrészlete már érezhetően magasabb lesz.

Ha valaki az év elején – amikor az Euribor mínusz 0,55 százalék volt – felvett például 100 000 eurót, az adott pillanatban 3,5 százalékos, változó kamatozású bankkölcsönt 360 hónapra, annak a havi törlesztőrészlete 449 euró volt. Mivel azonban az Euribor előjelet váltott, és most csaknem 1,75 százalék, a változó kamatláb 5,8 százalékra emelkedett, ami azt jelenti, hogy havonta már 586,75 eurót, vagyis a korábbinál 137 euróval többet kell visszafizetni. A részlet csak szeptember elejétől mostanáig 50 euróval növekedett! Noha az Euribor az utóbbi három hónapban folyamatosan növekszik, minden bank maga dönt arról, hogy 3 vagy 6 havonként végzi-e el az újraszámítást vagy nivellálást.
– A hitelkamatok növekedése akkor áll le, amikor az infláció lecsillapodik, pontosabban, amikor véget ér az orosz–ukrán háború. Amíg a pénzhígulás folytatódik, drágulnak a hitelek is, mert növekszik az irányadó kamat – nyilatkozta Ismail Musabegović, a Belgrádi Bankakadémia tanára a Blic üzleti rovatának, hozzátéve, hogy a kamatok emelkedése ugyan várható volt, valójában mégis minden a központi bankok politikájától függ, és a hirtelen növekedés helyett inkább a fokozatosság valószínű. „A kamatnövekedési ütem nagymértékben függ a jegybankok, így a mi központi bankunk politikájától is. A hirtelen emelés megnehezíti a gazdasági folyamatokat, ami semmiképpen sem lehet cél, ezért inkább abban hiszek, hogy mérsékelt és fokozatos kamatemelés várható, és hogy ezt minden jegybank előre bejelenti, hogy az emberek fel tudjanak készülni rá. A kamatot a zabolátlan infláció irányítja, de nem hiszem, hogy az inflációt egy-két éven belül ellenőrzés alá tudjuk vonni" – szögezte le a professzor.

Mivel a kilátások szerint a kamatok még legkevesebb két évig növekednek, nagy a valószínűsége annak, hogy a változó kamatláb, amely még néhány hónappal ezelőttig kifizetődőbb volt, utoléri a rögzített (fix) kamatot, amely pillanatnyilag 5,5 százalék vagy ennél több. A változó kamat most 4,5 százalék körül mozog. A bankokban van lehetőség fix kamatozásúra cserélni a hiteleket, és a szakértők szerint a családok hosszú évekre szóló tervezésének megkönnyítése végett ezt most érdemes meglépni. Igaz ugyan, hogy ebben az esetben a törlesztőráta azonnal megemelkedik az 1 százalék körüli különbséggel, ami egyes lakáskölcsönöknél 50 euró is lehet, de a hitelfelhasználó ezzel a lépéssel megvédi a havi rátát a további növekedéstől, és a fixálás teljes időszakára biztos lehet abban, hogy törlesztőrészlete nincs kitéve a piaci kamatváltozások hatásának.