2024. március 29., péntek

„Mezeškalač” na poklon

Deca su postala bogatija za septembarski broj dečjeg časopisa

Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine i D.o.o. "Mađar so lapkiado Kft.” su u okviru programa pod nazivom „Lapozo” poklonili septembarski broj „Mezeškalača” (Medenjaka) svakom detetu iz jaslenih i vrtićkih grupa, kojima je maternji jezik mađarski, kao i svim učenicima prvog i drugog razreda, koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku. Prvaci su svoj dečiji časopis dobili u školskom paketu pri upisu od Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, a u sredu je ovomesečno izdanje „Mezeškalača” svečano podeljeno u osnovnoj školi „Petefi Šandor” u Senti i u vrtiću „Maslačak” u Kanjiži.

Na svečanosti održanoj u osnovnoj školi „Petefi Šandor” u Senti prisustvovali su Aniko Jeras, predsednica izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Endre Mariaš, zamenik glavnog i odgovornog urednika časopisa „Mađar so” i Erna Terek, urednica „Mezeškalača”, kao i Kološ Gordan, direktor škole.

Deca su se obradovala što su dobila „Mezeškalač” (Medenjak) (Foto: Arpad Gergelj)

Deca su se obradovala što su dobila „Mezeškalač” (Medenjak) (Foto: Arpad Gergelj)

U svom pozdravnom govoru, Aniko Jeras je rekla da je svima i svemu potrebna reklama, čak i „Mezeškalaču”. Ona je dodala da su brojne generacije stasavale, obrazovale i zabavljale se listanjem ovog dečjeg časopisa, budući da časopis ima sedamdesetogodišnju istoriju, a uprkos činjenici da su se u ovih sedam decenija desile mnoge tehničke revolucije, jedna stvar je ostala, a to je doživljaj koji daje uzimanje u ruku i listanje jednog štampanog novinskog izdanja.

- Namera nam je da deca zavole i upoznaju ovaj dečiji časopis, kako bi i oni u daljem životu postali pametni čitaoci. Pored „Mezeškalača” listaju i „Jo pajtaš”, kao i „Mađar so” i druge novinske proizvode, jer svi znamo da je čitanje dragocenost i radost. „Mezeškalač” decu upoznaje sa književnošću sa živopisnim kolumnama na preko 35 stranica i tako oni postaju bogatija novim znanjima. Deca takođe mogu i da se oprobaju kao autori, jer mogu da pošalju svoja pisanja i crteže. Verujem da ovaj časopis može da bude interesantan za sve, mlade i stare, kao i za roditelje, jer roditelji mogu da se osvrnu na svoje detinjstvo – rekla je Aniko Jeras.

Erna Terek je objasnila da se prilikom uređivanja trude da probude interesovanje dece za bajke, čitanje i pesme.

– U listu objavljujemo i razne zadatke za finu motoriku ruke i pobrinuli smo se da pored literarnog sadržaja nađu i zabavni i informativni zadaci. Septembarski broj govori o jeseni i početku škole. Sada smo se okrenuli prvacima, jer treba da im damo motivaciju da dobro počnu školsku godinu. Stalno se trudimo da list učinimo atraktivnijim i šarenijim, jer je ovo veliki izazov u ​​svetu interneta. Lepo je videti da oni rado uzimaju i listaju „Mezeškalač”, ovo je za nas veoma važna povratna informacija - rekla je Erna Terek.

Endre Mariaš je rekao da od dece dobijaju pozitivne povratne informacije, da ne samo oni, već i cela porodica čita publikacije „Mađar soa”.

– Nudimo publikacije za svakog člana porodice. „Mezeškalač” i „Jo pajtaš” za decu, „Kepeš ifjušag” za mlade, a za odrasle „Mađar so” i tematske dodatke, koji su takođe važan deo novina – istakao je Endre Mariaš, dodajući da smatraju da je izuzetno važno da se održava direktni kontakt sa svojim čitaocima, uključujući i decu, jer se tokom ovakvih susreta i sami se obogaćuju korisnim informacijama o tome šta im se najviše dopada u njihovim publikacijama, a šta najmanje, a zatim na osnovu ovih povratnih informacija mogu da oblikuju svoj sadržaj.

Učenica drugog razreda Petra Nikolić je rekla, da joj je omiljeni deo „Mezeškalača” bojenje, kao i ukrštenice i basne.

U centralnoj zgradi osnovne škole „Petefi Šandor“ „Mezeškalač” je dobio ukupno 32 učenika drugog razreda, kao i još njih 15 u isturenom odeljenju u Gornjem bregu.

Poklon je stigao i u Kanjižu

U vrtiću „Maslačak” 122 mališana je dobilo najnoviji broj „Mezeškalača”, na čemu su se mališani zahvalili izvođenjem sopstvene priredbe. U ime nacionalnog saveta, Aniko Jeras, a u ime „Mađar so lapkiado kft”-a, Erna Terek i Endre Mariaš su ih posetili da podele i na taj način promovišu dečiji časopis.

Poklonu su se veoma obradovali predškolci u Kanjiži, ali i vaspitači, jer ga ne samo deca, već i odrasli rado listaju.

Prema psihologu Suzani Buš, uvođenje kvalitetne književnosti za decu je veoma važno već u predškolskom uzrastu.

– U obrazovno-vaspitnom radu volimo da koristimo „Mezeškalač”, jer su to jedine novine na mađarskom jeziku za predškolce u Vojvodini. Deca su posebno srećna kada vide sopstvene crteže u štampi – rekla je Suzana Buš.

Septembarski broj „Mezeškalača” stigao je do male dece zahvaljujući podršci državnog sekretarijata za nacionalnu politiku vlade Mađarske i Fonda „Betlen Gabor”. U narednih nekoliko dana širom Vojvodine biće podeljeno ukupno 8.254 „Mezeškalača”, od kojih 5.373 među predškolcima, dok su 1.397 već dobili prvaci, a 1.502 dobiće đaci drugog razreda. Na poklon će „Mezeškalač” dobiti deca 30 predškolskih ustanova u 131 objekata, učenici 74 osnovnih škola u 106 objekata, kao i učenici 3 specijalne škole.

Nyitókép: Deca su se obradovala što su dobila „Mezeškalač” (Medenjak) (Foto: Arpad Gergelj)