2024. március 19., kedd

Mindenek ellenére is Kukoricafesztivál

Az esős hétvégén megtartott ritka események egyikét Tordán tartották meg, ahol 14. alkalommal volt Kukoricafesztivál. A Bánátban rég nem tapasztalt aszály miatti terméskiesés is nehezítette a szervezők dolgát, de a rendezvényt végül – rövidebb változatban – mégis megtartották.
A fő esemény a kézi kukoricatörés és szárvágás szokott lenni. A parcellát erre a célra kijelölték, de a kukoricatörő verseny a nagy sár miatt elmaradt. Egyedül a tiszaalpáriak különítménye, meg néhány tordai mutatta be, hogyan is zajlott egykor a kukorica betakarítása. – Az eső, belerontott, de azért kimentünk és megmutattuk, hogy mi tudunk kukoricát törni, fosztani, annak ellenére, hogy Alpáron nincs kukorica,mert megégett minden az aszályban. Egyébként nagyon régi, több mint harmincéves a testvér-települési kapcsolatunk Tordával. Egymás rendezvényeire rendszeresen eljárunk. Legközelebb 24-én lesz Tiszaalpáron tekerőlantos fesztivál, ahova szeretettel hívtuk és fognak is jönni Tordáról – hallottuk Vancsura Istvántól, a magyarországi Tiszaalpár polgármesterétől.


A rendezvényt megnyitva Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár az ilyen találkozások fontosságát hangsúlyozta, de szólt a mezőgazdaságot érintő kihívásokról is.
– Változnak az energiahordozók, az újratermelési eszközök árai. Viszont nekünk elemi érdekünk az, hogy a köztársasági kormányban az ottani érdekképviseletünkkel tudjuk biztosítani azt a folytonosságot, amely azt tudja szavatolni, hogy a gazdák idejében megkapják a támogatásokat, hogy a 2023-as évi költségvetésbe bekerüljenek mindazon agrárpolitikai intézkedések, melyek tudják biztosítani azt, hogy a jövő évben is tudjanak pályázni és, hogy fönn tudják tartani családi gazdaságaikat – mondta az államtitkár.
A tordaiak hetek óta készülődtek a rendezvényre, és mint kiderült, nem volt hiábavaló a sok munka.
– Nagyon örülök annak, hogy most első alkalommal a Kárpát-medencéből ilyen sokan itt vagyunk. Felvidékről, az anyaországból, Erdélyből, a bánsági magyar településekről. És ez is bizonyítja azt, hogy igenis fontos mindannyiunk számára az összefogás, az összetartozás, a társalgás, a barátkozás. Próbáljuk egymást erősíteni és ez nagyon fontos számunkra. Egy ilyen kis közösség számára az, hogy megmaradjunk, az identitásunkat megőrizzük itt, és ilyen rendezvények, fesztiváloknak a megszervezése ezért is fontos – mondta Dobai János, a tordaihelyi közösség elnöke.


A tordai határban a vége felé tart a kukorica betakarítása. A 4500 hektárnyi területnek a felén vetettek az idén tengerit.
– Vannak parcellák, amelyek, valamilyen körülménynek köszönhetően, kicsit jobban teremtek 2,7-2,8 tonnát holdanként. De sajnos a átlagban– úgy gondolom – egy tonna körül lesz holdanként. Viszont vannak drasztikusan alacsony termések is: lesz, ahol száz kilóról, kétszáz kilóról beszélünk holdanként – hallottuk Dvorák Edétől, a Tordai Földműves Szövetkezet igazgatójától.
A Sportközpontban megtartott rendezvényen volt kultúrműsor, főzőverseny, régi autók bemutatója, zenei műsor és kirakodóvásár is.