2024. április 20., szombat

Mađarski pravnik je neprocenjiva vrednost

U četvrtak su u zgradi Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici svečano uručeni ugovori stipendistima programa stipendiranja pravnika Nacionalnog saveta na mađarskom nastavnom jeziku. Svečanosti su prisustvovali Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, mr Jene Hajnal, predsednik nacionalnog saveta, Ester Čalokezi, generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici i dr Balint Pastor, predsednik skupštine grada Subotice. Svečani govor na manifestaciji održao je dr Robert Repaši, parlamentarni državni sekretar Ministarstva pravde Mađarske, koji je nakon govora zajedno sa Jeneom Hajnalom uručio ugovore petnaestorici studenata prve godine prava.

(Foto: Edvard Molnar)

(Foto: Edvard Molnar)

Na početku svečanosti, mr Jene Hajnal je pozdravio goste, stipendiste i njihove pratioce. On je istakao da je nacionalni savet svoj program stipendiranja započeo pre jedanaest godina. Ovaj program je prošle godine obogaćen programom stipendiranja studenata prava. U ime Ministarstva pravde Vlade Mađarske, nacionalni savet od jeseni 2021. godine dodeljuje novu stipendiju studentima prava, ohrabrujući ih da se odvaže da studiraju pravo kod kuće, na srpskom jeziku, jer jedino tako mogu da se afirmišu u svojoj zemlji. Predsednik nacionalnog saveta je skrenuo pažnju i na to da mađarska vlada stoji iza svih programa stipendiranja nacionalnog saveta. Obraćajući se stipendistima, on je rekao da je posao pravnika odgovoran poduhvat.
Dr Balint Pastor je u svom govoru skrenuo pažnju stipendistima da ugovor dobijaju na dan kada se obeležava 110 godina od primopredaje gradske kuće Subotice, kao i zdanja palićke secesije, uključujući i „Vigado” i Vodotoranj. On je istakao da je 15. septembra 1912. godine dr Karolj Biro, tadašnji gradonačelnik Subotice, izgradio Suboticu takvu kakvu je poznajemo i volimo. Prema njegovim rečima, dan uručenja stipendije studentima prava govori i o gradnji, jer zajednica može da opstane jedino ako članovi zajednice grade sebe. On je istakao da je prošle godine 17 studenata moglo da započne svoje studije prava kao stipendisti. Njih 16 se još drži u visokoškolskim ustanovama. Ove godine za stipendiju se prijavilo 15 studenata i svi su uspešno konkurisali. Predsednik gradske skupštine Subotice smatra dobrodošlim i to što su se prošle godine mladi upisivali na samo dva fakulteta akreditovana u zemlji, a ove godine je ovaj broj već porastao na četiri pravna fakulteta. Posebnim zadovoljstvom je nazvao što će ove godine, posle dvadeset godina, Pravni fakultet u Beogradu ponovo imati studenta mađarske nacionalnosti.

Dr Robert Repaši je u svom svečanom govoru istakao izuzetnu ulogu rada budućih mađarskih pravnika u Vojvodini, a stipendiste je ohrabrio, da sredstva koja su dobili iskoriste za sticanje temeljnog znanja i da solidnim znanjem služe lokalnoj mađarskoj zajednici kao pravnici. On je skrenuo pažnju da se ugovorom obavezuju da će posle završenih studija obavljati svoju profesiju u matičnoj zemlji najmanje tri godine. Državni sekretar smatra, da budući pravnici promovišu dalji razvoj dobrih srpsko-mađarskih odnosa.

– Oni mogu poslužiti saradnji dve zemlje koja je neizbežna, a možemo čak reći i da je istorijska neophodnost. Pravnici koji svoju profesiju obavljaju na jeziku svoje matične zemlje, a koje lokalna mađarska zajednica istovremeno prepoznaje i prihvata kao svoje, predstavljaju vrednost ne samo za zajednicu, već i za pojedince koji su uključeni, čiju veličinu ne možemo ni da shvatimo, ni da procenimo – istakao je u svom govoru dr Robert Repaši.

Državni sekretar je na kraju rekao da Vlada Mađarske nastavlja da podržava integraciju Srbije u Evropsku uniju.

Nakon govora, dr Robert Repaši uručio je ugovore o stipendiranju petnaestorici studenata prava, dok im je Jene Hajnal poklonio paket knjiga.

Ove godine stipendiju nacionalnog saveta dobilo je petnaest studenata prava (Foto: Edvard Molnar)

Ove godine stipendiju nacionalnog saveta dobilo je petnaest studenata prava (Foto: Edvard Molnar)