2024. április 25., csütörtök

Ötvenmillióan élnek modern kori rabszolgaságban

A modern kori rabszolgaságban élők száma jelentősen nőtt az elmúlt években a fegyveres konfliktusok, a klímaváltozás és a pandémia miatt – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) legfrissebb jelentéséből.

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO) becslése szerint a világon csaknem 50 millió ember, vagyis minden 150. kényszermunkát végez, vagy kényszerházasságban él. Ez majd 10 millióval több, mint öt évvel ezelőtt. A kényszermunkát és a kényszerházasságot a modern kori rabszolgaság közé sorolják, mindkét esetre érvényes ugyanis, hogy az ember nem szabadulhat kiszolgáltatott helyzetéből fenyegetés, erőszak, visszaélés vagy valami más miatt.

Guy Ryder, az ILO vezérigazgatója szerint megdöbbentő, hogy a dolgok súlyosbodnak. Felszólította a szakszervezeteket, a civil társadalmat és az átlagembereket, hogy küzdjenek az emberi jogok alapvető megszegése ellen. A jelentés rámutatott arra, hogy a modern kori rabszolgaság nem csak a szegényebb országokban van jelen.

Körülbelül 27,6 millió ember dolgozik kényszermunkában, közülük több mint 3,3 millió gyermek. Az ILO becslése szerint 22 millió ember él kényszerházasságban, s ezeknek több mint a kétharmada nő, és sok áldozat 15 évesnél fiatalabb a házasságkötés pillanatában.

A modern kori rabszolgaságban élők száma emelkedésének legfőbb oka az olyan súlyos válságok mint a koronavírus-járvány, a fegyveres konfliktusok vagy a klímaváltozás – áll a jelentésben, és mindezek együtt növelik a szegénységet és a rabszolgaságba taszítás kockázatát. A munkaügyi szervezet szakértői szerint a pandémia, 20 év óta először, globális szegénységhez vezetett. A háború és fegyveres konfliktusok borzasztó körülményeket teremtenek, és számos kiskorú szolgál a hadseregben. A klímaváltozás pedig arra kényszerítette az embereket, hogy hagyják el hazájukat, és legyenek migránsok, ami nagy veszélynek teszi ki őket arra, hogy rabszolgákká váljanak.

A jelentés szerzői arra kérik az államokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket a modern kori rabszolgaság problémájának megoldása érdekében. Az ígéretek ugyanis nem elegendőek.