2024. március 28., csütörtök

Za lakše učenje jezika

Pomoćni udžbenik za nastavu srpskog kao nematernjeg jezika biće poslat svim srednjim školama u Vojvodini

Na inicijativu Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine u izdanju novosadskog Izdavačkog zavoda Forum, za učenike srednjih škola objavljena je zbirka tekstova i vežbi za predmet Srpski kao nematernji jezik. Prezentacija knjige je održana u sredu u Hemijsko-tehnološkoj školi u Subotici. Autori publikacije su Monika Poljvaš, Natalija Gavrić Ugarak, Selena Avdalović-Đureković, Kristina Boroš, Aleksandar Dognar i Aleksandar Slavov. Korišćenje pomoćnog udžbenika u srednjoškolskom obrazovanju prošle godine je takođe dozvolio i odobrio i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Na predstavljanju knjige, Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, iznela je bitnije podatke o knjizi:

– Zahvaljujući Vladi Mađarske i državnom sekretarijatu za nacionalnu politiku premijera Mađarske, kao i Fondu „Gabor Betlen”, Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine već petu godinu obezbeđuje jedan primerak zbirke tekstualnih zadataka svim učenicima prve godine srednjih škola, kojima je maternji jezik mađarski. U narednih nekoliko dana podelićemo oko 1.100 pomoćnih udžbenika širom Vojvodine (u 22 stručne srednje škole, 8 gimnazija i 2 umetničke srednje škole). Učenicima prvog razreda Hemijsko-tehnološke srednje škole smo danas uručili 45 knjiga. Pre pet godina smo inicirali da se napiše ova knjige, jer nije postojao udžbenik iz kojeg bi učenici mogli da uče. Zato smo angažovali šest stručnih lica, koji rade u različitim srednjim školama u Vojvodini, i koji imaju veliko iskustvo u oblasti kako da srpski jezik približe učenicima, i kako da nastavu jezika učine efikasnijom, da napišu ovaj pomoćni udžbenik. Udžbenik je napisan i uređen prema metodama razvijenim za učenje stranih jezika, i prati novi nastavni plan i program. Knjiga obuhvata dvanaest tematskih celina u 26 lekcija. Uglavnom sadrži situacione zadatke ili zadatke vezane za dijalog. Istovremeno, autori su najveći akcenat stavili na proširenje vokabulara, komunikaciju i na govor. Prošle godine pomoćni udžbenik je prošao kroz manju izmenu i u izgledu i u sadržaju, a na kraju je uvršten i trojezični rečnik, srpski, mađarski, engleski, kao i rešenja zadataka, tako da ukoliko učenici žele da unapred urade zadatke, i ako žele da se individualno razvijaju i da svoje znanje jezika podignu na još viši nivo, onda mogu da provere da li su svaki zadatak rešili tačno ili ne. Pomoćni udžbenik se zapravo može koristiti ne samo u prvom, već i u drugom, trećem i četvrtom razredu – istakla je Aniko Jeras.

Monika Poljvaš je u vezi publikacije rekla:

– Najveća prednost ovog udžbenika je što sadrži i kratke dijaloge, odabire odgovora i dopunske zadatke vezane za svakodnevne situacije, kako bi se učenici što lakše snašli i afirmisali u oblasti srpskog jezika. Dakle, teme su preuzete iz svakodnevnog života, a lekcije obuhvataju, na primer, upoznavanje, porodicu, dom, hranu i piće, oblačenje, zdravlje, obrazovanje, posao, vreme, sport, kupovinu, naselja i saobraćaj, kao i kulturu i društveni život. Svrha publikacije je da omogući što efikasnije i lakše učenje nastavnog gradiva – dodao je jedan od autora knjige.

Ova zbirka tekstova i vežbi se može kupiti u Izdavačkom zavodu Forum u Novom Sadu.