2024. április 19., péntek

Topolya digitális fényfestői

Kihirdették a Topolya a részletekben lakozik fotópályázat eredményeit

Nagy Dénes vehette át idén a másodszor odaítélt Rind István-díjat, illetve Maja Radovanović az Egri József-díjat a XIV. Topolya a részletekben lakozik elnevezésű fotópályázat eredményhirdetésén. A Juhász Erzsébet Könyvtár és a községi önkormányzat közös pályázatára idén harmincan jelentkeztek Topolyáról, a környező településekről és Magyarországról, és a Penovác EndreBeretka Rind Erika és Vanjúr Ákos összetételű zsűri 138 fényképet véleményezett.

Nagy Dénes a nyertes fotója előtt, miután átvette a Rind István-díjat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Nagy Dénes a nyertes fotója előtt, miután átvette a Rind István-díjat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A pályázat nyertese, a Nikola Tesla Általános Iskola informatika és műszaki szakos tanára a nyertes fotóról elárulta, hogy a Topolyai-tó partján készítette körülbelül egy hónappal ezelőtt.

– A képen is kivehető, hogy a készítésének idején éppen vihar közeledett Topolya felé. Természetesen kihasználtam, hogy nálam volt a fényképezőgép, és mintegy 2000 képet készítettem sorozatban. Mivel a fényviszonyok nem voltak ideálisak, a nagy mennyiségű kép közül nagyjából öt alkalommal sikerült a villámot tisztán elkapni. Aztán következett egy nagy rohanás az autónkig, de megáztunk közben. Így visszatekintve minden pillanatáért megérte. Egyébként ösztönszerűen igyekszem elkapni az engem körbevevő természet varázsát, nem tudatosan készülök fényképet készíteni – tette hozzá Nagy Dénes,aki elárulta, hogy hobbifotósként tevékenykedik. Körülbelül egy éve Canon típusú gépével, komoly lencsével felszerelve járja a természetet, ami számára teljes rekreációt és kikapcsolódást jelent.

A városnapi rendezvénysorozat első napján megtartott ünnepélyes eredményhirdetésen és kiállításmegnyitón a könyvtár munkatársai magyar és szerb nyelven köszöntötték a megjelenteket.

– A több évtizeddel korábban készült fényképekkel ellentétben a kortárs fotó esetében már nem érvényes az a definíció, miszerint a mulandóságot ábrázolja, illetve hogy megállítja az időt. Rajta keresztül állandóan keressük a fotón látható múlt és a jelen idő közötti összefüggéseket, és ezzel tesszük élővé a megörökített pillanatot. A kép szemlélője úgy érezheti, hogy ő az, aki szemlélés közben értelmezi a fotót. Miközben a fotó az, ami árulkodik a készítője személyiségéről. A fényképeken keresztül valamennyien fejlődünk, bővítjük a tudásunkat, a műveltségünket, tájékozódunk a külvilágról, sőt akár a származásunkat illetően is – mondta Dejana Major.

A kiállításmegnyitó pillanatai: a zsűri, a könyvtár munkatársai és Kovács Viktor a díjak átnyújtása előtt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A kiállításmegnyitó pillanatai: a zsűri, a könyvtár munkatársai és Kovács Viktor a díjak átnyújtása előtt (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Alkotóink számára már a kezdetektől vannak visszatérő motívumok, akár különféle helyszínek, hangulatok, emberi érzelmek. Természetesen ez korántsem azt jelenti, hogy sablonosak lennénk mi, itt élők. Inkább azt, hogy mindig van egy-egy újabb ok és alkalom, amiért valaki úgy érzi, hogy azt a bizonyos pillanatot, az adott helyszínt meg kell ragadnia, és másokkal is megosztania – fogalmazott Bednárik Prokec Rita, majd köszönetet mondott azoknak a topolyai vállalkozóknak, akik hozzájárultak a rendezvény lebonyolításához. A díjátadón Kovács Viktor gratulált a díjazottaknak, és további alkotásra ösztönözte őket.

A pályázat második díját Fenyvesi Gergő, a harmadikat Csizmadia Helga kapta. A Capriolo különdíjában Đorđe Beko és Pető Anita részesültek, a Sat-Trakt ajándékában Papp Zsigmond, a TSC Acsai Dorina munkáját jutalmazta, a Smartcom Vass Károly fényképét. A To B.T. ajándékát Nádor-Virág Anikó vehette át, a Time out jutalmát pedig Búcsú Péter és Kazinczy Diana.

A Topolya a részletekben lakozik pályázat idei díjazottjainak egy része (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Topolya a részletekben lakozik pályázat idei díjazottjainak egy része (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az idei pályázat alkotásait két hétig lehet megtekinteni a könyvtárban. A nézelődők szavazhatnak is a fényképekre.