2024. április 18., csütörtök

Ako nema dece, nema ni evropske budućnosti

Katalin Novak i Aleksandar Vučić su ukazali na značajnost demografske politike

Katalin Novak, predsednica Mađarske, posetila je Srbiju prvi put od stupanja na dužnost. U Beogradu joj je šef države Aleksandar Vučić priredio svečani prijem ispred Palate Srbije, nakon čega su razgovarali u četiri oka o energetskoj krizi, kao i o ekonomskoj i porodičnoj politici.

Katalin Novak je ovom prilikom najavila, da stvara mrežu porodično orijentisanih, porodično naklonjenih predsednika, a potom uputila poziv i predsedniku Srbije, jer – kako su oboje izjavili – ako nema dece, nema ni evropske budućnosti, bez obzira na mnoge investicije, jer nema kome da se ostavi. Šefica mađarske države razgovarala je i sa premijerkom Anom Brnabić i Vladimirom Orlićem, predsednikom narodne skupštine, a potom je nastavila svoju posetu u Subotici, gde je prisustvovala svečanoj primopredaji renovirane zgrade Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku.

Kako i priliči, Katalin Novak je u petak ujutru u Palati Srbije u Beogradu dočekao Aleksandar Vučić uz vojničke počasti i intoniranje himne. Nakon razgovora šefova dve države, na zajedničkoj konferenciji za novinare su istakli, da su imali prijateljski razgovor, budući da je politička saradnja dve države na najvišem mogućem nivou u savremenoj istoriji. Vučić se na tome zahvalio Katalin Novak i Viktoru Orbanu, premijeru Mađarske, ali i Ištvanu Pastoru, predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara, koji je učinio sve da se stvori most između dve zemlje.

Vučić je naglasio, da ne samo diplomatski odnosi, već́ i ekonomska saradnja pokazuju sve bolje rezultate, jer su dve zemlje od januara do jula ostvarile trgovinski promet od 2,2 milijarde evra, pa je Mađarska 4. najvažniji ekonomski partner Srbije, i sa ovim tempom, za dve godine mogao bi da bude čak i 3., posle Nemačke i Kine.

Vučić se dotakao i toga, da Srbija u energetskoj krizi može da računa na svog severnog suseda, jer će sa prenosom dela skladišnih kapaciteta prirodnog gasa Mađarske, Srbiji olakšati da prebrodi zimu. Zatim se dotakao brze pruge Beograd-Budimpešta (koja se očekuje da bude završena do 2025. godine), koja nudi dalje dobre komercijalne, ekonomske i kooperativne mogućnosti za dve zemlje.

Katalin Novak je zahvalila srpskom kolegi, što je prepoznao da je ekonomski razvoj Vojvodine zajednički interes, i to što se rado prihvata podrška, koju Mađarska pruža u tome.

DA LI JE ČLANSTVO U UNIJI REŠENJE ZA SITUACIJU NA GRANICI?

Odgovarajući na pitanje novinara o višečasovnim čekanjima na granici, Vučić je rekao da su tražili podršku Brisela za stvaranje zelene trake na srpsko-mađarskoj granici za Srbiju, kao i za zemlje članice inicijative Otvoreni Balkan, gde bi se mogla preći granica bez čekanja, ili za stvaranje ekonomske rute, koja bi značajno ubrzala teretni saobraćaj. Vučić je naglasio, da je pruga Segedin-Subotica i opcija putovanja od 45 minuta između dva grada, odnosno brza pruga Beograd-Budimpešta beskorisna, ako morate da gubite puno vremena na granici. Za ovo se još traži rešenje.

Katalin Novak je, između ostalog, ukazala da je Mađarska podržala pridruživanje Ukrajine i Moldavije Evropskoj uniji. Kako je istakla, njihovo pridruživanje bi potencijalno moglo da ubrza evropske integracije Srbije i Zapadnog Balkana, ali se istovremeno ne može isključiti da će se ti procesi usporiti. Ona je naglasila, da nije samo Srbiji potrebno da postane članica EU, već́ je i Evropi potrebna Srbija, koja će sa njom postati bogatija, i zbog toga će se Mađarska svaki put zalagati za pridruživanje Srbije. Ona je rekla, da bi i čekanja na granici prestala, ako bi Srbija postala članica EU, a potom pridružila šengenskoj zoni.

POTREBNA JE POLITIKA SA FOKUSOM NA PORODICU

Jedna od važnih tema dvojice predsednika bilo je i demografsko pitanje. Aleksandar Vučić je istakao, da je Katalin Novak tokom svoje političke karijere mnogo uradila na poboljšanju demografskog pitanja Mađarske. On je, kako je istakao, već́ dva puta posetio svoju mađarsku koleginicu, kako bi se upoznao sa merama koje se odnose na zasnivanje porodica, podršku porodicama, povećanje broja stanovnika. Vučić je preneo, da Srbija sada troši znatno više novca na poboljšanje demografskih pokazatelja, nego pre 10-20 godina, ali to do sada nije donelo očekivane rezultate u gradovima.

– Katalin Novak je predložila, da se porodična politika odvoji od socijalne politike. Poslušaćemo vaše savete, nastavićemo da učimo, jer uzaludno je graditi bolnice i železnicu, a uzaludne su i investicije, ako ih nemamo predati kome – rekao je Vučić, ističući da za primer žele da uzmu Mađarsku.

Prema rečima Katalin Novak, činjenica da se ne rađa dovoljno dece predstavlja izazov za Mađarsku, ali i za Srbiju, zbog toga od 2010. godine vode doslednu politiku usmerenu na porodicu. Svoja iskustva u tom pogledu rado dele sa srpskim kolegama. Ovoga puta je najavila, da će stvoriti mrežu predsednika za podršku porodicama, kojoj bi prvi mogao da se pridruži njen srpski kolega, pošto je, kako je rekla, Vučić lično dokazao koliko su mu porodice važne, i da će sve uraditi da mladi ljudi zasnuju porodice u Srbiji, kako ne bi morali da odustanu od karijere, ako žele porodicu, a niti od deteta, ako žele da grade karijeru. Ona je izrazila nadu da će se sastati i na 5. demografskom samitu.

VAŽNA JE BEZBEDNOST EVROPE

Mađarska predsednica je rekla, da je razgovarano ne samo o odnosu Srbije i Mađarske, već́ i o Evropi, kao i o poteškoćama na svetskom nivou. Rat u Ukrajini, kao i sankcije i energetska kriza, koje su proizašle iz toga, pogađaju i mađarski i srpski narod, ali i celu Evropu, pa i šire, dok se čini da se rat neće skoro završiti. Mađarska se zalaže za mir, i da suprotstavljene strane što pre nađu put do mirovnog sporazuma. Do tada je pred svima nama izazovan period, navela je ona. Ona je dodala, da istovremeno opasnost od ilegalnih migracija nije prošla, iako Srbija i Mađarska nisu cilj ilegalnih migranata, oni prolaze kroz ove zemlje, tako da i jedni i drugi moraju da učine sve kako bi sačuvali bezbednost Evrope.

KATALIN NOVAK NA MAĐARSKOM UČITELJSKOM FAKULTETU U SUBOTICI

U petak uveče je, uz prisustvo Katalin Novak, svečano predata renovirana zgrada Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici, koji pripada Univerzitetu u Novom Sadu. Na svečanoj primopredaji dr. Josip Ivanović, dekan Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici pozdravio je okupljene.

Katalin Novak se obraća okupljenima na primopredaji renovirane zgrade Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici (Foto: Edvard Molnar)

Katalin Novak se obraća okupljenima na primopredaji renovirane zgrade Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici (Foto: Edvard Molnar)

– Ovo je izuzetno uzvišen trenutak, možda nema uzvišenijeg od ovoga. Dobio sam od Boga milost i dar da mogu postati učitelj, to sam oduvek i želeo. Na univerzitetu sam dvadeset i četiri godine, put do realizacije ovog fakulteta je bio težak, bilo je prepreka i spoticanja, ali posle svega, eto nas, tu smo, kao fakultet, koji ima status samostalnog pravnog lica. Zajedno nastojimo da sa našim stručnim kolegama izvršimo ovaj uzvišeni zadatak, kvalitetno obrazovanje i vaspitanje mladih ljudi, i da ih učimo u skladu sa autentičnim vrednostima. Hvala Mađarskoj, čija vlada prosperitet i sudbinu Mađara preko granice smatra pitanjem principa i savesti, ne samo na rečima, već́ na konkretan način. Ova zgrada je potpuno srušena, sada je obnovljena od temelja do krova, uz podršku mađarske vlade. Mađarska vlada ga je ne samo renovirala, već́ ga je i napunila nameštajem i opremom, što nam garantuje nastavak obrazovanja na visokom nivou, i nastavak podučavanja, da jedan dan i oni na isti način postupaju sa njihovim studentima – čuli smo od dekana.

Ištvan Pastor, predsednik skupštine Vojvodine i SVM-a je u svom govoru rekao:

– 14. avgusta navršila se jedna godina od kako smo zajedno sa predsednicom Katalin Novak proslavili Dan Svetog Stefana, naš moto, ideja srednjoevropejstva, bila je mađarska misija. Ove godine je ovaj moto još aktuelniji. Od tada je Katalin Novak postala predsednica Mađarske, a otkako je na ovoj funkciji, ne samo da to prenosi rečima, već́ i delima, da bi dokazala da je ideja srednjoevropejstva mađarska misija. Bili smo srećni što smo posetili Beograd, čudna je sudbina, da eto možda juče je bilo okruglo godinu dana otkako su dve zemlje potpisale sporazum o strateškom partnerstvu na sednici vlade u Beogradu, koji nam je ostavio veliki zadatak. Mislim da današnji sastanak može značiti ubrzanje i dobre posledice po saradnju dve zemlje. Ova zgrada ne bi bila moguća bez značajne podrške Mađarske, koja je iznosila više od milijardu forinti. Zahvaljujem se opštini Subotica na otvorenosti da zgradu ustupi fakultetu na duži rok. Bio je to šesnaestogodišnji proces izgradnje kojem smo došli do kraja. Jedan od njenih ciljeva je očuvanje identiteta vojvođanskih Mađara van matice, a to ne može bez naših institucija. Nije dovoljno stvarati institucije, one se moraju i održati, a to je često pitanje zamaha – rekao je Ištvan Pastor, koji je istakao i značaj srpsko-mađarskog mirnog suživota.

U svom govoru Katalin Novak, predsednica Mađarske, je podsetila na posetu Paliću 20. avgusta prošle godine, kada je još bila ministarka. Ona je istakla, da je u Srbiju, kao i u vojvođansku mađarsku zajednicu došla kao prijatelj. Ona je podsetila na glavnu pokretačku snagu srpsko-mađarskog prijateljstva, a to je, prema njenim rečima, namera za razumevanjem, iliti da obe strane žele da razumeju drugu. U svom govoru se osvrnula i na migracione pritiske, koji se tiču Srbije. S tim u vezi, ona je najavila, da je tokom sastanka sa predsednikom Srbije potvrđeno, da će novoformirana Vlada Srbije uskoro preduzeti odlučne mere za zaustavljanje migracije. Ona je naglasila, da Mađarska podržava ulazak Srbije u EU. Na kraju je podsetila i da je u njenoj porodici bilo nastavnika, isto onakvih, koji se školuju među zidovima mađarskog učiteljskog fakulteta. Prema Katalin Novak, obrazovni sistem, sa savremenim alatima, bez kvalifikovanih nastavnika je bezvredan. Ona je dodala, da mađarski učitelji u Vojvodini, pored znanja, deci moraju da prenesu i identitet, veru i ljubav prema mađarstvu. Da su mađarske forinte u Vojvodini na dobrom mestu, dokaz je, prema rečima mađarske predsednice, i renoviranje zgrade mađarskog učiteljskog fakulteta.