2024. április 26., péntek

Szerbia és Magyarország kapcsolata történelmi magasságokban

Januártól júliusig 2,2 milliárd eurót tett ki a Magyarországgal folytatott kereskedelmi forgalma Szerbiának, ami a legmagasabb növekedés a Magyarországgal folytatott kereskedelemben, fogalmazott Aleksandar Vučić a Novák Katalinnal közös sajtótájékoztatón.

– Hálásak vagyunk Magyarországnak, amiért használhatjuk a gáztárolójukat, és könnyebben, békésebben nézhetünk a tél elé – mondta Vučić.

Kijelentette: Magyarország a negyedik legfontosabb kereskedelmi partnere Szerbiának, a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fejlődésének köszönhetően pedig valószínűleg gyorsan a harmadik helyre kerül Németország és Kína után.

A szerb államfő hangsúlyozta, hogy Szerbia és Magyarország közti kapcsolatok a modern politikai történelemben a legmagasabb szinten vannak, majd hozzátette, hogy a két ország közti együttműködés politikai, gazdasági és kereskedelmi téren is kiváló.

Novák Katalin magyar köztársasági elnök köszönetet mondott Vučić elnöknek azokért az erőfeszítésekért, amelyeket a két ország közti kapcsolatok építéséért tett. Hozzátette, hogy a jelenlegi helyzet senkinek sem könnyű, ami elsősorban az Ukrajnában dúló háború következménye.

– Értékelésünk szerint ez a háború nem fog gyorsan befejeződni, de mindig a békét és a tárgyalásos rendezést támogatjuk, hogy mielőbb megállapodásra jussanak a felek, mivel a háborúnak beláthatatlan következményei lesznek, nemcsak Ukrajna, hanem az Európa Unió minden polgára számára – mondta Novák Katalin.

Hozzátette, hogy a szerb államfővel az ország eurointegrációs folyamatairól is egyeztetett, hangsúlyozva, hogy szeretné, ha Szerbia mielőbb az unió teljes jogú tagjává válna.